VIDEO Iurie Ciocan cere să fie interzise rapoartele Promo-LEX pe durata campaniei electorale. Ce l-a supărat pe membrul CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Iurie Ciocan s-a arătat indignat joi, 10 ianuarie, de publicarea celui de-al doilea raport de observare al alegerilor parlamentare din 24 februarie, elaborat de Promo-LEX.

Iurie Ciocan susţine că, potrivit legislaţiei, observatorii trebuie să se abţină să facă orice comentarii în public despre desfăşurarea scrutinului electoral, până la închiderea secţiilor de votare.

Iurie Ciocan a afirmat că a studiat şi legislaţia internaţională şi nu a găsit o normă care să permite observatorilor publicarea unor rapoarte interimare pe durata campaniei electorale.

„Nicio misiune în R.Moldova, acreditată internaţională sau naţională, nu face acest lucru. Eu cred că aceste rapoarte sunt o interferenţă în procesul electoral şi influenţarea nepotrivită a alegătorilor şi a mediului de organizare a alegerilor”, a declarat Ciocan.

El a cerut preşedintei CEC, Alina Russu, să convoace o şedinţe cu reprezentanţii Promo-LEX pentru a solicita explicaţii şi a opri aceste acţiuni ale misiunii.

Ciocan a subliniat că, pe când dânsul era la conducerea CEC, discuţiile cu observatorii în perioada electorale erau private, cu uşile închise, fără apariţia în public a rapoartelor interimare.

„Reaţionam dacă era necesar la observaţiile făcute de observatori, dar neadmiţând aşa-zise rapoarte publice, care deja stabilesc încălcări, derapăşi şi nu ştiu ce, care sunt calificate ca acţiuni care... mai că nu se fraudează alegerile. Ceea ce este incorect. Aprecierea trebuie dată întregului proces electoral, care derulează de la A la Z”, a spus Ciocan.

Misiunea de Observare Promo-LEX atestă, în contextul desfăşurării alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt, un activism sporit al anumitor concurenţi deja înregistraţi sau potenţiali concurenţi. Astfel, în perioada monitorizată, 10 decembrie-8 ianuarie, s-au constat în jur de 280 de evenimente, dintre care circa o sută pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite