Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Maia Sandu, prima întrevedere cu Johannes Hahn din funcţia de prim-ministru: Am decis să reluăm dialogul politic între Republica Moldova şi UE

3
19 Jun 2019 15:59:29
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întâlnire miercuri, 19 iunie, la Chişinău, cu comisarul European pentru Politică de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn. Premierul a declarat că „astăzi am decis să reluăm la modul cel mai serios dialogul politic între Republica Moldova şi UE”.

„Am vorbit despre iniţiativele noului Guvern ce ţin de deoligarhizarea ţării, de eliberarea statului din captivitate, de construire a instituţiilor independente, care să respecte legea şi care să lucreze în folosul cetăţeanului. Am vorbit despre priorităţile noastre de combatere a corupţiei (...) pentru a începe adevărata investigare a furtului miliardului, dar şi a altor scheme de corupţie care au sărăcit cetăţenii R.Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Premierul susţine că a reiterat „angajamentul nostru de asigurare a libertăţilor şi dreptului omului, de creare a condiţiilor pentru presa independentă, pentru societatea civilă, pentru administraţia publică locală, încât să reabilităm procesele democratice în R.Moldova”. 

„Astăzi ne-am propus să revenim la o conlucrare normală şi firească între Moldova şi UE. Am discutat despre programele comune, multe dintre care au fost îngheţate. Am discutatd despre restabilirea finanţării în contextul sprijinului bugetar, în contextul programului de sprijin macrofinanciar. Am discutat despre necesitatea de obţinere a asitenţei tehnice, în special consultanţă pentru instituţiile publice ca să putem să realizăm împreună toate sarcinile pe care ne le-am propus. Dorim să ne mişcăm foarte repede şi contăm pe asistenţa partenerilor noştri europeni”, a afirmat Maia Sandu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

zbucium ion
19.06.2019, 16:23:32

"Dezoligarhizarea" intr-un stat ce se vrea a fi de drept nu poate fi facuta decat prin LEGE, CONSTITUTIE si a doua "constitutie" - prevederile Acordului de Asociere (AA). E inacceptabil sa "dezoligarhizarea" sa fie pusa mai presus de AA, de reformele legale, civilizate inclusiv in domeniul justitiei, combaterii coruptiei. Ceea ce vedem - este "terapie de soc", VOLUNTARISM partinic, presiuni POLITICE ca functionarii sa demisioneze sub amenintare din propria initiativa. ACUM trebuie sa faca demiteri, dar nu SAMOVOLNIC, dar argumentate juridic si in conformitate cu toate procedurile legale de demitere sau numire in functii. Justitia - buna, rea - dar se cere respectata ca Putere Independenta in stat de alte puteri, inclusiv de puterea partidelor politice. Ceea ce vedem este aceeasi ACAPARARE a Institutiilor Statului de catre partidelor politice ca in trecut, acelasi trafic de influenta partinica, aceeasi POLITIZARE a institutiilor statului, aceeasi CAPTURARE a statului de drept. Ar trebui sa exista o LINIE ROSIE si pentru ACUM si e de datoria UE sa semnaleze derapajele, NIHILISMUL JURIDIC al ACUM, in caz contrar UE ar avea STANDARDE DUBLE, ceea ce ii strica imaginea si nu garanteaza deloc ca ACUM va edifica un STAT de DREPT. SCOPUL ACUM - oricat de nobil n-ar fi, dar nu scuza mijloacele ... NEDEMOCRATICE, abuzive, "talibane" - mai ales din partea liderului PPDA - Nastas.

0 (2 voturi)
Vasiliev Slavic
19.06.2019, 17:27:12

Oameni buni, treziți-vă! Guvernul Sandu a blocat proiectele importante pentru cetățeni, 200 de lei pentru toți copii, au blocat Prima Casă, trebuie stopa mașina asta a rușilor odată și să ne bucurăm de stabilitate!

-1 (1 vot)
giulianni_007
19.06.2019, 22:20:59

Troll pedist voi inca santeti finantati de Plaha !?! :)) Ne-am trezit de mult si ti-am alungat seful,mai trebuie desmantelat partidul ala de escroci PDM,vine si Raportul Kroll in curand la cunostinta publicului,stai tu linistit de asta !!!