Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Moldova cere la ONU retragerea trupelor ruse din Transnistria. Discursul premierului Pavel Filip

7
22 Sep 2017 20:26:15
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip a făcut apel la delegaţii statelor participante la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale ONU să susţină solicitarea Republicii Moldova de a introduce pe agenda sesiunii un punct ce vizează retragerea forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

În discursul său premierul a declarat că staţionarea ilegală a trupelor militare pe teritoriul Republicii Moldova amplifică conflictul transnistrean. Pavel Filip a subliniat că între locuitorii celor două maluri ale Nistrului nu există antagonisme religioase sau etnice, iar populaţia poate convieţui în pace într-un stat reintegrat.

Potrivit lui Pavel Filip, în pofida eforturilor depuse în ultimii 25 de ani, cu implicarea actorilor internaţionali, nu s-a reuşit reglementarea acestui conflict politic. 

„Pentru noi este extrem de important ca această soluţie să fie bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, prin oferirea unui statut special regiunii transnistrene, aşa cum este stipulat în documentele OSCE”, a declarat premierul moldovean, subliniind că actual format de menţinere a păcii cu participarea contingentului militar rus trebuie să fie transformat într-o misiune civilă cu mandat internaţional.

Contrar aşteptărilor, Rusia nu şi-a retras armata conform angajamentelor sale din 1992. Exerciţiile militare efectuate în regiune de trupele ruse cu participarea forţelor militare sunt o provocare de securitate la adresa Republicii Moldova şi sunt în contradicţie cu obligaţiunile de a respecta principiul neutralităţii Republicii Moldova, a mai spus premierul Pavel Filip.

Potrivit rapoartelor OSCE, în regiunea transnistreană, în depozitele grupului operativ de trupe ruse, se află mai mult de 21 de mii de tone de armament, iar Guvernul Republicii Moldova nu supraveghează şi nu controlează aceste arme din lipsa accesului. Astfel, este imposibilă testarea tehnicii, inclusiv a celei învechite, nu poate fi monitorizat transferul de arme şi muniţii pe teritoriul regiunii şi în afara sa. În această situaţie, Moldova nu poate să-şi respecte angajamentele asumate în mai multe acorduri ce ţin de controlul armelor.

„Reiterăm cu fermitate cererea de retragere completă şi necondiţionată a aşa-zisului Grup Operativ de Trupe Ruse, succesor al fostei Armate a 14-a sovietice, care staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a cerut premierul moldovean.

De asemenea, în alocuţiunea sa, Pavel Filip,  a vorbit despre procesul de reforme lansat de autorităţile de la Chişinău şi a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a susţine plenar eforturile ONU îndreptate spre depăşirea ameninţărilor actuale la securitatea internaţională.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

green
22.09.2017, 22:35:51

Bravo Moldova, are sa inebuneasca dadan. Baietii abuzatori asi luau notite in sala. rusnacii mentin conflicte inghetate la toti vecinii, apoi se mira ca nu ai iubeste nimeni. Din pacate Ucraina nu v-a mai vede niciodata estul tarii ( Dombas ). Moldova are sanse sa recupereze Transnistria cu conditia ca Romania sa renunte la unire. De altfel aceasta unire daca s-ar face, trebuie ca oamenii din cele doua tarii sa fie de acord si sa-si exprime aceasta optiunre prin referendum, ori realitatea este ca moldovenii nu asi doresc asta si trebuie sa-i lasam in pace. 80 % din populatie nu doreste o eventuala unire cu Romania si atunci despre ce vorbim? Le dorim drum bun, dar in acelasi timp ai rugam sa nu mai faca pe prostituata si sa mearga cu cine ofera mai mult.

-1 (1 vot)
green
22.09.2017, 22:38:16

erata: va in loc de v-a.

-1 (1 vot)
samurai _x
23.09.2017, 11:15:36

e cam tarziu trolule - bolsevic - in momentul in care România va avea montate pe fregatele F22 Exocet-uri + Harpoon+ Aegis eventual Tomahawk sau RBS-15 s a schimbat treaba in zona din estul moldovei românesti

+1 (3 voturi)
Cogeo52
23.09.2017, 07:12:26

D-l LOCO (TROL RUS PUPINCURIST)!!! ce scrie in text si ce COMENTEZI TU!!! O JIGODIE RUSEASCA VINE SI NE INVATA CE SA FACEM!! ia mergi tu la Moscova si invatai pe ai tai!!! apoi DACA se vor REUNI cele doua tarii NU E TREABA RUSIEI !!! inteles!!!pa si drum bun!!!!

0 (2 voturi)
Lucifer
23.09.2017, 11:34:03

Bravo măi moldovenilor!Hai că România intră membru nepermanent în Consiliul de Securitat al ONU şi poate se va adopta o hotărâre a ONU la solicitarea voastră.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)