VIDEO Moldovenii ţinuţi ostatici în Afganistan au fost eliberaţi. Dodon: Mă voi deplasa personal la Moscova pentru a-i aduce acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Cei doi cetăţeni moldoveni ţinuţi ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberaţi. Aceştia se află actualmente la spital la Moscova, iar la sfârşitul săptămânii vor fi aduşi în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut luni, 11 februarie, de către preşedintele Igor Dodon, care a declarat că acest lucru s-a reuşit datorită implicării conducerii Federaţiei Ruse, ca urmare a adresării sale, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, şeful statului a amintit că elicopterul a fost capturat pe 24 noiembrie 2015. Comandatul aeronavei, Oleg Groza, a decedat în timpul aterizării de urgenţă, iar alţi doi membri de echipaj, Lionel Buruiană şi Mihai Crihană, au fost luaţi ostatici de către talibani.

Potrivit preşedintelui, în toată această perioadă, au fost purtate negocieri cu conducerea mişcării „Taliban” pentru eliberarea piloţilor. „Am reuşit să soluţionăm problema doar datorită ajutorului acordat de către conducerea Federaţiei Ruse, care a răspuns la solicitarea mea personală. Buruiană şi Crihană au fost duşi la Moscova şi în prezent trec un curs de reabilitare în cadrul unui centru medical. Imediat ce medicii vor permite, cetăţenii noştri se vor întoarce acasă la familiile, care erau deja disperate că îi vor mai vedea”, a spus Igor Dodon.

Potrivit şefului statului, negocierile pentru eliberarea cetăţenilor moldoveni nu au fost publice pentru că orice scurgere de informaţie ar fi fost în detrimentul salvării celor doi. Igor Dodon a mai spus că, la sfârşitul săptămânii curente sau la începutul săptămânii viitoare, se va deplasa personal la Moscova pentru a-i aduce acasă. Din informaţiile pe care i le-a oferit consilierul său, care s-a întâlnit cu cei doi piloţi, aceştia ar fi stat toată această perioadă sechestraţi într-o gaură în pământ şi au consumat doar pâine şi apă.

În cadrul briefingului de presă, preşedintele nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor.

Elicopterul de tip Mi-17-1V al companiei aeriene Valan din Republica Moldova presta servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane în baza contractului cu compania Aircraft charter solutions pentru principalul contractant al Guvernului Statelor Unite, compania MAG DS Corp.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite