VIDEO Momentul în care Saakashvili este pus la pământ de către mascaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Fostul preşedinte georgian Mihai Saakashvili a fost reţinut din nou luni, 12 februarie, la Kiev. De această dată, opozantul a fost pus la pământ într-un restaurant din Kiev. Presa ucraineană scrie că Saakashvili ar urma să fie deportat într-o ţară din UE, după ce instanţa i-a refuzat acordarea de azil politic în Ucraina.

Potrivit purtătoarei sale de cuvânt, el a fost „răpit“ de bărbaţi purtând uniforme de camuflaj verde care, „potrivit anumitor unformaţii“, afirmă ea, ar fi membri ai unei unităţi speciale de grăniceri.

Amintim că prima oară Mihail Saakashvili a fost reţinut în dimineaţa de marţi, 5 decembrie, de către procurorii ucraineni. Acesta a fost învinuit că ar fi fost sponsorizat de către ex-preşedintele Victor Ianukovici, dar şi de FSB-ul rusesc. La câteva ore de la reţinere, politicianul a fost eliberat cu forţa de către protestatarii care au venit să-l susţină. 

Forţele de ordine nu au fost în stare să opună rezistenţă activiştilor lui Saakashvili, maşina poliţiei, în care se afla şi opozantul, a fost blocată în centrul mulţimii pentru câteva ore, unde aveau loc altercaţii între organele de drept şi manifestanţi, pe de o parte unii îl protejau, alţii se luptau pentru eliberarea lui Saakashvili.

În final, Mihail Saakashvili a fost eliberat, după ce protestatarii au spart uşa autovehicului. El s-a îndreptat imediat cu toată mulţimea spre Parlamentul de la Kiev pentru a cere demisia lui Petro Poroşenko, pe care îl acuză că a stat în spatele reţinerii, dar şi că ar fi format o bandă criminală la conducere.

Mihail Saakashvili a negat acuzaţiile că protestele sale ar fi fost sponsorizate de către Victor Ianukovici şi de FSB-ul rus, subliniind că este un fals pentru că el ar fi demonstrat pe parcursul timpului că este cel mai mare duşman al lui Vladimir Putin.

Amintim că la 29 mai 2015, Mihail Saakasvhili a primit cetăţenia Ucrainei, iar peste o zi a fost numit în calitate de guvernator al Odesei. Atunci el a declarat că principalul scop al său va fi lupta anticorupţie şi eliminarea grupărilor criminale.

Peste un an, politicianul a demisionat din funcţia de guvernator şi a anunţat că va lupta contra regimului lui Petro Poroşenko.

Preşesintele ucrainean i-a retras cetăţenia lui Saakasvhivili în iulie 2017, când acesta se afla într-o vizită în SUA, pe motiv că ar fi ascuns faptul că este cercetat penal în Georgia. Politicianul a rămas fără cetăţenii, după ce i-a fost anterior retrasă şi cea georgiană.

În septembrie 2017, Mihail Saakashvili s-a întors la Kiev, traversând ilegal frontiera ucraineană prin Polonia. Autorităţile ucrainene s-au angajat să-l deporteze până la sfirşitul acestui an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite