Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO „Paradisul oligarhului”. RISE Moldova prezintă câteva dintre vilele de lux ale lui Vlad Plahotniuc, în valoare de peste 30 milioane de euro

4
5 Sep 2018 12:30:49
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Vlad Plahotniuc via Facebook
FOTO Vlad Plahotniuc via Facebook

Jurnaliştii de la RISE Moldova au realizat o investigaţie despre vilele de lux ale liderului PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. Aceştia scriu că politicianul a avut grijă să-şi ascundă proprietăţile de peste hotare în spatele unor firme paravan şi persoane interpuse. Imperiul imobiliar din străinătate al acestuia numără mai multe proprietăţi exclusiviste care n-au figurat niciodată în declaraţiile lui de avere.

RISE Moldova a identificat patru dintre vilelele lui Vlad Plahotniuc. Înşiruite pe axa Geneva – Sciez – Les Houches – Bucureşti, imobilele valorează peste 30 de milioane de euro, adică peste jumătate de miliard de lei moldoveneşti.

Una dintre vilele de lux ale lui Vlad Plahotniuc este situată în una dintre cele mai scumpe metropole din lume. Mai exact, în suburbia oraşului elveţian Geneva, chiar pe malul Lacului Leman. Potrivit datelor din registrul cadastral al Elveţiei, casa are o suprafaţă de circa 450 de metri pătraţi, iar terenul – peste cinci mii de metri pătraţi, inclusiv o porţiune de lac.

O altă achiziţie de lux a politicianului moldovean se află tot în zona lacului, doar că deja pe malul francez. Este vorba tot despre o vilă. Valoarea proiectului – 4 milioane de euro, amplasată pe strada Avenue du Vion, în oraşul Sciez.

Vila se află într-un cartier rezidenţial îngrădit, cu pază la intrare. Casa a fost cumpărată de familia lui Vladimir Plahotniuc încă în 2008, însă nu a fost indicată niciodată în declaraţiile sale de avere.

Din 2008 şi până în 2011 a figurat direct pe numele lui Vladimir Plahotniuc şi al Oxanei Childescu, soţia acestuia. În iulie 2011, vila a fost trecută în proprietatea Sigmateli Ltd, o firmă înregistrată în Cipru. Deşi oficial proprietarul s-a schimbat, numele Childescu apare în continuare pe cutia poştală, alături de compania cipriotă.

Citiţi investigaţia integrală pe RISE Moldova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Maria Lazăr
5.09.2018, 15:02:36

Dacă RISE ar investiga și din ce bani e finanțat partidul Maiei Sandu, din ce bani pleacă ea peste hotare nu aș avea nici o problemă, da așa .... Apropo, Plaha se știe că-i om bogat, de ce această știre ar trebui să fie o bombă ?

-1 (1 vot)
georgel coman
5.09.2018, 21:35:24

MARIA LAZAR!!!! in LUMEA CIVILIZATA unde vrea sa ajunga MOLDOVIOARA voastra este REGULA sa se faca INVESTIGATII despre PARTIDELE LA PUTERE SI DE SEFII LOR DIN POLITICA !!! de ce ??? ptr. ca au acces NEINGRADIT la BANII PUBLICI !!! SI MAI ALES VALORILE MATERIALE PE CARE LE ACUMULEAZA SI UNDE II ASCUND!!!!

BULAT ION
5.09.2018, 15:31:24

Asta e investigatie, doar ca folos din ea mai mult de o boaba. Si asa toti stiu ca Plahotniuc e bogat.

Andrei Bunu
5.09.2018, 23:29:30

Ioane, nu te fa "mort in popusoi". Sigur ca toata lumea stie ca Plahotniuc este bogat, dar iata ca nimeni din noi nu stiam ca aceste averi trebuiau declarate la momentul oportun, iar Plahotniuc nu a facut-o.

Modifică Setările