VIDEO Revoluţia din Belarus se amână. După ce a părăsit ţara, lidera opoziţiei le cere oamenilor să renunţe la proteste: „Nu vreau vărsări de sânge”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Svetlana Tihanovskaia

Fosta candidată a opoziţiei la prezidenţialele din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, apare într-un nou material video, la scurt timp după ce a părăsit Belarusul, în care citeşte de pe foaie un îndemn către cetăţeni. Ea a chemat oamenii să nu mai iasă în stradă şi să nu mai admită confruntările cu forţele de ordine pentru a-şi proteja vieţile.

Totodată, Tihanovskaia a recunoscut rezultatul alegerilor, subliniind că poporul au făcut alegerea sa, deşi după alegeri ea a declarat că scrutinul a fost fraudat, iar numărătoarea paralelă ar arăta că ea a obţinut victoria cu un rezultat de 80%.

Presa de opoziţie de la Minsk scrie că, cel mai probabil, Svetlana Tihanosvkaia a fost obligată să citească acest mesaj, înainte să fie lăsată să plece din ţară. 

Ziariştii au constatat că mesajul video a fost filmat în biroul şefei CEC, acolo unde Svetlana Tihanosvkaia a petrecut trei ore luni, 10 august, după care a fost de negăsit, ca mai apoi ea să anunţe că s-a refugiat în Lituania.

„Stimaţi cetăţeni ai Belarusului. Eu, Svetlana Tihanovskaia, vă mulţumesc pentru participarea în alegerile prezidenţiale. Poporul a făcut alegerea sa. Mă adresez către toţi cetăţenii care m-au sprijinit. Belaruşi! Vă chem la discernământ şi la respectarea legii. Eu nu vreau vărsări de sânge şi violenţă. Eu vă îndemn să nu vă opuneţi miliţiei şi să nu ieşiţi în Piaţă pentru a nu supune riscului vieţile voastre. Aveţi grijă de voi şi de cei apropiaţi”, a spus Tihanovskaia într-un mesaj video publicat pe Telegram.

Amintim că Svetlana Tihanovskaia a mai publicat marţi, 11 august, un mesaj video, la scurt timp după ce a părăsit Belarusul. Ea a dat de înţeles că a decis să fie alături de copiii săi, care la fel au părăsit ţara din motive de securitate.

„Credeam că această campanie electorală m-a întărit mult şi că mi-a dat dat putere suficientă ca să le înfrunt pe toate. Însă, probabil, am rămas acea femeie slabă care eram la început. Am luat o decizie pentru mine, în mod independent, neinfluenţată de nimeni, ştiu că mulţi mă vor înţelege, mulţi mă vor judeca, dar să nu dea Domnul să fiţi în faţa alegerii în care m-am pomenit eu. Nicio pierdere umană nu merită ceea ce se întâmplă acum. Copiii sunt ceea ce avem mai preţios în viaţa noastră”, a afirmat Svetlana Tihanovskaia. 

Precizăm că Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania. Informaţia a fost făcută publică de către ministrul de Externe de la Vilnius, Linas Linkevicius.

   

Şeful diplomaţiei lituaniene a declarat, pe pagina sa de Twitter, că Svetlana Tihanovskaia a fost reţinută pentru şapte ore de autorităţile din Belarus. El însă nu a precizat prin ce modalitate a ajuns Tihanovskaia în Lituania şi ce intenţionează să facă, dar a subliniat că acum ea este în siguranţă.

Presă rusă scrie că un reprezentant al KGB-ului din Belarus a afirmat în aceste zile că asupra Svetlanei Tihanovskaia s-ar planifica un atentat. În acest context, oficiul unde se afla stuff-ul ei electoral s-a aflat sub protecţia organelor de forţă, informaţie confirmată şi de Lukaşenko într-un interviu, care sublinia că anume stuff-ul Svetlanei Tihanovskaia a solicitat pază din partea statului. 

Precizăm că, imediat după alegeri, Tihanovskaia a anunţat că nu intenţionează să plece din Belarus şi că nu există temei pentru ca dânsa să fie reţinută.

Mai mult decât atât, lidera opoziţiei de la Minsk s-a declarat învingătoare, a afirmat că nu recunoaşte rezultatele oficiale anunţate de CEC şi a comunicat că este gata să aibă un dialog cu liderul de la Minsk, ca acesta să cedeze paşnic puterea. 

Potrivit ei, numărătoarea paralelă a voturilor ar arăta faptul că anume ea a învins în scrutinul prezidenţial, subliniind că intenţionează să demonstreze „toate încălcările comise”. 

Stuff-ul ei susţine că Tihanovskaia ar fi câştigat alegerile cu 70-80%, în timp ce datele oficiale arată total diferit, şi anume că 80% au votat cu Aleksandr Lukaşenko, iar doar 10% cu Tihanovskaia.

De partea cealaltă, Aleksandr Lukaşenko a declarat că nu va permite ca „ţara să fie ruptă în bucăţi”, iar organele de forţă vor interveni prompt împotriva protestatarilor. Potrivit lui, există semnale că opoziţia şi protestele sunt conduse din exterior, în special din Cehia. 

Liderul de la Minsk susţine că alegerile s-au desfăşurat ca „o sărbătoare”, însă cineva a încercat să le strice cetăţenilor sărbătoarea.

„Eu am avertizat - Maidan nu va fi aici, cât de tare nu şi-ar dori unii acest lucru. De aceea, chem la calm”, a afirmat Lukaşenko pentru presa din Belarus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite