VIDEO Protest inedit la Primăria Chişinău. Un producător a vărsat o cisternă cu lapte în faţa instituţiei. Reacţia primarului interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Protest mai puţin obişnuit organizat marţi, 14 mai, la Primăria Chişinău. Producătorul de lapte şi produse lactate, Constantin Străjescu, a decis să verse o cisternă cu lapte în faţa instituţiei, nemulţumit de decizia autorităţilor locale prin care i-a fost retrasă licenţa ce i-ar fi oferit dreptul să comercializeze produsele sale în sectoarele din Chişinău, din automobile echipate special.

Costantin Străjescu a declarat că doreşte ca primarul interimar Ruslan Codreanu „să termine cu presiunile faţă de producători”. 

„Toată ziua avem presiuni din partea la autorităţi, din partea poliţiei, de la poliţia de sector, de la ANSA etc. Vrem doar să fim lăsaţi în pace şi să ne putem comercializa marfa mai departe. Asta e o bătaie de joc faţă de noi, faţă de opinia publică care s-a expus că vor ca acest produs să fie pe piaţă, nu să facă din capul său, pentru că nu e la maică-sa şi la taică-său acasă, dar avem toţi dreptul să ne folosim de acest oraş”, a spus Constantin Străjescu.

Reacţia lui Ruslan Codreanu

Primarul interimar susţine că, în perioada 2016–2018, compania BioMilk „a activat în Chişinău fără niciun document. Nu avea autorizaţie nici din partea Primăriei, nici din partea ANSA”.

„În 2018 am mers în întâmpinarea acestui agent economic şi l-am ajutat oferindu-i scheme de amplasare provizorii. A fost un gest de solidaritate faţă de acest fermier, defavorizând cumva pe alţi producători care nu au avut parte de acelaşi tratament. Perioada oferită acestei companii a fost suficientă pentru a identifica spaţii de chirie de rând cu ceilalţi agenţi economici şi a se conforma regulilor”, a declarat Codreanu pe pagina sa de Facebook.

Codreanu afirmă că s-a minţit „că ar fi autorizaţi de către ANSA să comercializeze produsele din maşini”. 

„Este autorizaţie doar pentru activitatea fermei şi mai este o autorizaţie de transportare a mărfii cu acest tip de maşini, dar doar pentru un singur automobil. Nu au acte pentru a-şi vinde produsele din automobil”, a afirmat primarul.

El a menţionat că a discutat „cu administratorii de pieţe pentru a ajuta BioMilk, să identifice spaţii de chirie de rând cu ceilalţi comercianţi şi să intre astfel pe perimetrul pieţelor, acolo unde în fiecare zi se prelevă probe de laborator privind calitatea şi siguranţa alimentelor şi unde comercianţii au toate autorizaţiile de rigoare. Producătorul a refuzat acest ajutor, pentru că este mai convenabil să stai acolo unde este flux mare de oameni, adică pe trotuare sau pe carosabil”.

„Vreau să fiu înţeles corect. Îmi doresc dezvoltarea tuturor producătorilor autohtoni, iar administraţia publică îi va ajuta pe toţi, dar fără să transformăm trotuarele în pieţe ambulante. Ceea ce ne preocupă cel mai mult este siguranţa consumatorilor”, a mai spus Codreanu

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite