VIDEO Ce s-a discutat şi ce s-a decis la discuţiile dintre fracţiunile PAS, PDM, PSRM şi Platforma DA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii fracţiunilor parlamentare a PSRM, PDM, PAS şi Platformei DA s-au întânit într-o şedinţă comună, la Parlament, marţi, 11 august, la iniţiativa democraţilor, pentru a discuta despre situaţia din agricultură, situaţia privind pandemia COVID-19, problemele din sistemul de învăţământ, în contextul deciziei de a deschide şcolile şi grădiniţele, dar şi despre asigurarea desfăşurării alegerilor prezidenţiale libere şi corecte.

Deputatul PDM Dumitru Diacov a spus că a fost „un schimb de opinii interesant şi fierbinte”, iar „toate fracţiunile au fost foarte active”. El a menţionat că s-au format două grupuri de lucru, care ar urma să găsească soluţii pe subiectele discutate şi să decidă când propun Biroului Permanent să fie convocată şedinţa Parlamentului. Diacov a precizat că opoziţia vrea cât mai repede să fie convocată şedinţa în plen. Democratul a subliniat că fracţiunea sa este gata să accepte convocarea şedinţei Parlamentului, însă doar după ce grupurile de lucru vor veni cu soluţii în contextul subiectelor de mai sus.

Şeful fracţiunii PAS, Igor Grosu, a confirmat că există „divergenţe de opinii”, în special în ce ţine de data când va fi convocată şedinţa Parlamentului. PAS cere ca deputaţii să fie convocaţi în şedinţă în cel mult şapte zile şi să fie luate măsuri urgente în cazul problemelor menţionate.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, a declarat că revendicările agriculturilor sunt justificate, iar Parlamentul trebuie să vină cu soluţii. Deputatul Platformei DA la fel a confirmat că opoziţia cere convocarea şedinţei Parlamentului cât mai repede, în timp ce majoritatea parlamentară are altă părere. El susţine că „este irepsonsabil” să existe discuţii la infinit şi că „e nevoie de decizii palpabile”. 

„Unicul lucru la care am convenit este că, azi, la ora 14.00, un grupu de lucru ad-hoc va audia miniştrii şi vom identifica împreună soluţii pentru fermieri”, a spus Slusari, care a precizat că oricum fără votul Parlamentului nu poate fi declarată „vacanţa fiscală” şi nici starea de urgenţă în agricultură. 

„Nu vom accepta tărăgănarea. Dacă vedem că nu putem găsi limbă comună cu Guvernul, noi mai departe colectăm semnăturile pentru convocarea şedinţei. O să anunţăm această şedinţă în lipsa consensului cu Guvernul, dar altă soluţie nu există”, a afirmat Slusari.

Deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a declarat că Guvernul face faţă provocărilor şi activează eficient. Socialistul a afirmat că trebuie ca deputaţii să rămână realişti să nu vină cu soluţii populiste. 

„Am chemat colegii noştri să identificăm bani şi în R. Moldova, şi în afara R. Moldova”, a spus Bătrîncea. Deputatul a accentuat că în prima rundă de discuţii nu s-a ajuns la multe compromisuri, însă cele patru fracţiuni s-au înţeles că discuţiile în acest format vor continua. Bătrîncea a afirmat că socialiştii sunt dispuşi să accepte convocarea şedinţei Parlamentului, însă după ce vor exista proiecte de legi agreate de toate fracţiunile, dar şi care au acoperire financiară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite