VIDEO Socialiştii, ultimatum pentru Blocul ACUM: Formarea unei alianţe în care PSRM va avea 4 ministere şi funcţia de speaker sau alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

igor Dodon a anunţat vineri, 12 aprilie, că în urma şedinţei Consiliului Republican al PSRM s-a decis că Socialiştii nu vor accepta formarea unui Guvern minoritar condus de Blocul ACUM şi vor pleda doar pentru crearea unui Guvern funcţional şi a unei majorităţi parlamentare cu Blocul ACUM. Dacă această variantă va eşua, potrivit preşedintelui ţării, se va merge la alegeri anticipate.

Igor Dodon a reiterat că poziţia socialiştilor rămâne aceeşi, şi anume că Socialiştii insistă pe formarea unei alianţe cu Blocul ACUM, însă ACUM trebuie şi să accepte anumite condiţii, precum adoptarea pachetului de legi propus de Socialişti, printre care oferirea limbei ruse statut de limbă de comunicare interetnică, anularea legii ce interzice propaganda rusă în audiovizualul din Moldova etc.,

De asemenea, Igor Dodon a subliniat că Socialiştii pledează pentru revenirea la competenţele preşedintelui ţării de până la 1 octombrie 2016, în special ce ţine de revenirea SIS în subordinea şefului statului.

Igor Dodon a menţionat că Socialiştii o propun pe Zinaida Greceanîi la funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că nu se acceptă candidatura Blocului ACUM la această funcţie. Referitor la funcţiile din viitorul Guvern, Dodon a precizat că Socialiştii în continuare insistă să le fie oferită funcţia de ministru de Externe, ministru de Interne, cea de ministru al Apărării şi funcţia de ministru pentru Reintegrarea ţării.

Dodon a mai spus că la Consiliul Republican nu a fost discutată varianta creării unei alianţe cu PDM, ci doar cu ACUM sau alegeri anticipate.

Blocul politic ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, a acceptat invitaţia la discuţii publice lansată de Partidului Socialiştilor joi, 11 aprilie. Discuţiile între reprezentanţii celor două entităţi politice au fost în mare parte în contradictoriu. 

Delegaţia Blocului ACUM insistă pe formarea unui Guvern minoritar condus de Blocul ACUM şi pe deţinerea funcţiei de preşedinte al Parlamentului, ambele iniţiative ar trebui realizate cu voturile Socialiştilor, însă PSRM nu acceptă un asemenea scenariu.

Delegaţia PSRM propune formarea unei majorităţi parlamentare ACUM-PSRM, pe patru ani, cu partajarea funcţiilor în stat. Socialiştii susţin că aceasta este singura formulă juridică legală, însă această idee nu este sprijinită de ACUM.

Ion Ceban a declarat că în aşa situaţie cel mai probabil se va merge la alegeri anticipate. Totuşi, o decizie finală în urma discuţiilor cu ACUM va fi luată vineri, 12 aprilie, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite