Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât unificarea cu Republica Moldova

7
24 Jan 2020 21:42:19
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Conventia romanilor de pretutindeni via Facebook
FOTO Conventia romanilor de pretutindeni via Facebook

Fostul preşedinte român Traian Băsescu susţine că după ce România şi-a atins obiectivele privind aderarea la UE şi NATO, nu există un obiectiv mai mare decât reunificarea ţării cu Republica Moldova.

„Nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât unificarea. Unii spun că ne costă bani. Da, ne costă bani, dar cu cât întârziem cu atât va fi mai scumpă reunificarea. Alţii spun ce ne-ar duce nouă reunificarea cu Republica Moldova, dincolo de reîntregirea ţării, care este un obiectiv fundamental şi de revitalziare a naţiunii, reunifacarea ne aduce foarte multe din punct de vedere economic. Imaginaţi-vă potenţialul agricol al României plus potenţialul agricol al Republicii Moldova. România ar deveni o adevărată putere agricolă. Dacă şi-ar dezvolta şi industria de procesare, ar fi o mare putere care va garanta hrană, iar hrana nu este nici pe toate drumurile, nici a tututor”, a declarat Traian Băsescu în cadrul unui discurs la evenimentul intitulat „Convenţia românilor de pretudindeni”.

Încercând să aducă mai multe avantaje ale unirii, fostul preşedinte a menţionat că ar creşte populaţia României cu încă 3,5-4 milioane. 

„Asta înseamnă creşterea puterii de vot în UE, pentru că numărul de vot se alocă în funcţie de numărul populaţiei. Sunt multe avantaje ale reunificării, dincolo de reparaţia istorică”, a spus Băsescu.

El a mai adăugat că „Românii trebuie să se trezească. Republica Moldova nu este o afacere, este o nevoie de restabilire a demnităţii unui popor, dincolo de adevărul istoric”. 

Vedeţi discursul lui traian Băsescu începând cu minutul 37  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Matei Basarab
24.01.2020, 22:43:48

Hai noroc Baselu!

+2 (2 voturi)
_wakki m
24.01.2020, 23:08:05

ar creşte populaţia României cu încă 3,5 milioane, din care vreo 3 milioane de rusofili

-2 (2 voturi)
zbucium ion
25.01.2020, 00:34:45

Un poltician MINCINOS si RETROGRAD, gata sa puna Romania in conflict cu tarile vecine, sa-i faca dusmani, s-o izoleze, s-o traga inapoi de la calea europeana, de la principiile si valorile europene. NATIONALISMUL GAUNOS al agentului "Petrov" n-a adus si nu va aduce niciun folos statului UE Romania, el serveste de minune intereselor anti-UE, anti-NATO, anti-Romania ale Rusiei. N-a obtinut si nu va obtine nimic, fiindca NU RECUNOASTE hotarele stabilite de invingatorii asupra fascismului in cel de-al doilea razboi mondial, nu recunoaste si nu respecta drepturile statelor vecine, independenta nationala, suveranitatea statala, inviolabilitatea frontierelor si integritatea teritoriala a statelor Parteneriatului Estic - Ucraina si R.Moldova. Stie foarte bine ca nu are dreptate, dar continua sa semene URA si VRAJBA, fiindca numai cu asta se poate arata "patriot", ce merita sa mai fie votat de Bobor si poate sa ascunda marile CRIME ECONOMICE etc., ce le-a savarsit fata de ECONOMIA Romaniei, fata de flota comerciala si toata mostenirea, averea nationala in industrie si agricultura, HOTIA a miliarde de euro din bugetul statului ("o metafora"), datoria financiara enorma interna si externa, pe care a lasat-o guvernelor, care si azi se zbat in cele mai austere conditii financiare, fiind nevoite sa taie din salarii, pensii, sa contracteze noi imprumuturi etc.. HOTUL Basescu vrea lauri de "PATRIOT". Cu adevarat, "PATRIOTISMUL e ultimul refugiu al TICALOSULUI". "...E născut pentru hoție Securist cu nasul mov, Spune-mi tu române mie Oare știi cine-i Petrov?" https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1232989133558228&set=a.565587273631754&type=3&theater

-2 (4 voturi)
zbucium ion
25.01.2020, 07:23:07

Oare, cat de PROST trebuie sa fii ca sa crezi ca altii, musai, sunt mai PROSTI decat tine si tu, "SMECHERULE", numaidecat ai sa-i pacalesti? - Basescu poate prosti, pacali si nu o singura data electoratul din Romania, dar nu si pe cel din R.Moldova, care nu priveste "antenele" si nu accepta prostia nationalismului romanesc - egoist, orb si pagubitor. Basescu e un smecher de Murfatlar si se vrea cu lauri de "PATRIOT", in timp ce el este un mare PATRI(H)OŢ, care a facut mult rau Romaniei. Greu de crezut, ca el nu stie ADEVARUL, ca nicio unire nu s-a produs in cele 3 decenii trecute si nu se va produce nici in viitor, dar el are nevoie ca alegatorul roman buimacit sa-l mai creada odata si sa-l mai voteze pe el si pe partidul sau. Pentru asta se zbate Băşescu, dar nu pentru "unire". In plus, "unionismul" sau prinde bine Moscovei, el acopera, da la o parte, abate electoratul moldovean de la Acordul de Asociere a RM cu UE, Basescu discreditand si opunandu-se proiectelor si politicilor UE legate de tarile din Vecinatatea Europeana, Parteneriatul Estic si AA - R.Moldova si Ucraina. Trebuie sa fii CRETIN ca sa crezi ca UE, SUA si Rusia vor pemite la un sclintit ca Basescu sa recroiasca hotarele in aceasta parte a Europei, unde este deja un conflict inghetat, si sa rupa cat pofteste inima din teritoriile de azi ale statelor independente Ucraina si R.Moldova, caci vezi doamne, cu o suta de ani in urma ele au fost odata OCUPATE de Regatul Romania si statul UE Romania are pofte de a le mai ocupa odata - Romania nu poate, cica, sa fie decat Romania MARE, altfel ultranationalisti alde Basescu se spanzura, nu alta. "E născut pentru hoție Securist cu nasul mov, Spune-mi tu române mie Oare știi cine-i Petrov? " https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1232989133558228&set=a.565587273631754&type=3&theater

-1 (3 voturi)
Coco
25.01.2020, 10:47:59

Usor, usor Zbuciumatule sa nu-ti crape vreo vena de la capatana! Vad ca ai trecut la amenintari voalate cu Armata a xiv-a si conflictul inghetat. Te pomenesti ca Romania i-a instruit petransnistreni sa va sparga capetele cand nu ajungea glontul! Da, Basescu ar fi trebuit sa faca din Romania un model de urmat dar aici are dreptate. Ce fel de unionisti pot fi astia daca nu se pot uni macar intre ei? Romania va sustine cu toate fortele ei orientarea proeuropeana a RM dar nu poate sa nu reactioneze impotriva celor care balacaresc limba romana transformand un grai in limba sau sa fie multumita cand partea asta cu aplecare spre est o terfeleste pe toate drumurile. O fi fost el Petrov dar nu mergea lunar la Mascva sa dea raportul ca orice kaghebist de care nu pomenesti nimic. Unirea n-o faci nici tu si nici Basescu ci va fi o hatarare a poporului despartit de Prut. Acordul de Asociere daca va intra in colaps se va datora guvernului socialist ce vrea sa continue feudalismul care a impanzit Transprutia.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările