Viktor Ianukovici iese din ascunziş şi răspunde la întrebări, fiind cercetat pentru trădare de ţară de Procuratura Generală a Ucrainei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea violentă de regim  din Ucraina, din februarie 2014, nu ar fi fost posibilă fără abandonarea puterii de către preşedintele de pe atunci al ţării, pro-rusul Viktor Ianukovici, şi fuga acestuia în Rusia.

După 21 februarie, ziua în care a dispărut din Kiev, despre Ianukovici nu s-a ştiut nimic peste o săptămână, timp în care trupele speciale ale armatei ruse au reuşit să ocupe principalele puncte strategice din Crimeea, să încercuiască şi să blocheze unităţi militare din Crimeea şi elemente ale flotei militare ucrainene din proximitatea peninsulei.

La începutul lui martie, Ianukovici îşi face apariţia în oraşul Rostov pe Don, din apropierea frontierei sud-estice a Ucrainei, şi ţine o serie de declaraţii de presă în care acuză producerea unei lovituri de stat orchestrate din exteriorul Ucrainei, pentru a-l înlătura de la putere. El mai spune că avionul în care se afla era în pericol de a fi doborât, anterior cortegiul său de automobile fiind atacat cu focuri de armă.Ulterior, apariţiile publice ale lui Ianukovici au fost foarte rare, lui oferindu-i-se o locuinţă în apropierea Moscovei. Serviciile de informaţii ruse îi raportau preşedintelui rus Vladimir Putin despre orice pas al lui Ianukovici.

În toamna acestui an, Ianukovici a acceptat să fie interogat de procurorii ucraineni prin intermediul unei videoconferinţe, în dosarul în care câţiva poliţişti anti-revoltă din Kiev, din fostul batalion de trupe speciale ale MAI, „Berkut”, erau acuzaţi de crime pe care le-ar fi comis în zilele sângeroase ale Euromaidanului. Mult timp, nu s-a ştiut data la care s-ar fi putut organiza această şedinţă. Însă pe 19 noiembrie, Procuratura Generală a Ucrainei a confirmat că interogatoriul se va desfăşura pe 25 noiembrie. La fel ca în timpul adresărilor sale de după fuga în Rusia, Ianukovici a vorbit cu procurorii ucraineni din Kiev aflându-se în oraşul Rostov pe Don.

Evenimentul nu s-a desfăşurat fără scandaluri. Şedinţa a fost nevoită să-şi ia pauză ca să poată fi aduşi acuzaţii, pe care câteva zeci de oameni îi blocau la ieşirea din izolator. Jurnalişrii ucraineni nu au fost lăsaţi de autorităţile ruse să intre în sediul Judecătoriei Regionale din Rostov-pe-Don, de unde Ianukovici urma să dialogheze cu procurorii ucraineni.

Printre cele mai importante declaraţii ale lui Ianukovici se numără cele în care a spus că se pronunţă pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi vede Donbasul în componenţa Ucrainei, însă cu un statut de autonomie largă. „Trebuie să se creeze o largă autonomie, deoarece va trebui mult timp până când va apărea o oarecare încredere, respect între oameni, unii pentru alţii. Mă refer la Ucraina şi Donbas. Poate că este o contradicţie dură, care există, poate că ura se va calma, Donbasul se va reface şi oamenii vor deveni mai buni, se vor întoarce pe pământul lor. Dar integritatea teritorială a Ucrainei trebuie să fie respectată. Astăzi, fără oferirea unui statut de largă autonomie aceste regiuni, este imposibil de rezolvat această chestiune”, a adăugat Ianukovici.

Fostul preşedinte ucrainean a spus că atunci când a fugit din Ucraina, forţat de împrejurări, el nu avea niciun cent în bănci străine. Întrebat de un corespondent ucrainean dacă susţine acţiunile lui Putin „pentru apărarea populaţiei rusofone din Crimeea şi Donbas”, Ianukovici a răspuns că părerea sa nu are nicio importanţă pentru Putin. Însă fostul preşedinte ucrainean a mai declarat că separarea Crimeii de Ucraina este un lucru rău.

Dar poate cea mai importantă mărturisire pe care a făcut-o Ianukovici în cadrul rundelor de pe 25 şi 28 noiembrie ale interogatoriului a fost că  i-a solicitat preşedintelui Putin introducerea trupelor ruse în Ucraina, după cum anunţase în 2014 şi reprezentantul Rusiei la ONU, Vitalii Ciurkin. „Într-adevăr, a existat acest document, a fost o decizie emoţională, de a influenţa cumva asupra ofensivei formaţiunilor armate ilegale, asupra violenţei din Donbas”.

Deşi întreaga lume, inclusiv Rusia, a recunoscut puterea de la Kiev şi pe preşedintele ales în 2014 Petro Poroşenko, Viktor Ianukovici a declarat, tot în cadrul interogatoriului, că încă se consideră preşedinte al Ucrainei. Întrebat până la ce dată s-a considerat preşedinte legitim al Ucrainei, Ianukovici a spus:

„Este o chestiune dificilă. Nici în ziua de azi nu am abandonat această responsabilitate. O port în faţa poporului ucrainean. În ceea ce priveşte poporul ucrainean, cum se raportează el la mine, este treaba poporului ucrainean. Este o chestiune de responsabilitate”.

În privinţa participării sale directe în acţiunile de reprimare sângeroasă a manifestaţiilor din Kiev, Ianukovici a evitat să răspundă sau a declarat că nu ştie nimic. El a spus că nu a dat niciun ordin de folosire a forţei sau a armelor pentru suprimarea manifestaţiilor, că nu-şi aminteşte să fi discutat cu Putin în noaptea de 19 februarie, că nu ştie nimic despre întâlnirea lui Azarov (prim-ministrul de atunci) cu Putin, în Rusia, chiar în timpul luptelor armate de pe Euromaidan, că nu a discutat cu nimeni despre atacarea şi risipirea manifestanţilor de pe Euromaidan, şi că „a uitat” despre ce a vorbit cu factorii de decizie din poliţie, securitate şi armată chiar înainte de atacul cu arme de foc asupra manifestanţilor, pe 20 februarie, când au fost omorâţi peste 100 de oameni.

Chiar şi aşa, statutul juridic al lui Ianukovici s-a schimbat după acest interogatoriu. Din martor în procesul poliţiştilor, el s-a transformat în suspect într-un proces unde el urmează să fie principalul inculpat, pentru trădare de ţară. O notă în acest sens i-a fost transmisă de procurorul general al Ucrainei.

La rândul său, secretarul Consiliului de Securitate Naţonală şi Apărare al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, care a fost anterior preşedinte al Radei Centrale şi preşedinte al Ucrainei interimar al Ucrainei imediat după victoria Euromaidanului, l-a calificat pe Ianukovici drept „o marionetă a Kremlinului”, care nu poate nici măcar să-şi construiască discursul corect. „Ucraina l-a privit din nou pe cel care a condus-o, şi ce pericol a fost atunci când o marionetă care nici nu poate să-şi construiască discursul în mod corect a condus ţara, îndeplinind toate indicaţiile stăpânilor săi de la Kremlin. A fost un pericol foarte mare, când Ucraina putea fi lipsită de independenţa ei, de perspectiva ei europeană”, a încheiat Turcinov. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite