Viorel Cibotaru: Bugetul de stat pentru 2020 este o aventură în care Moldova nu s-a mai avântat anterior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
viorel cibotaru

Bugetul pentru 2020 adoptat ieri în prima lectură în Parlament constituie o aventură în care Republica Moldova nu s-a mai avântat niciodată. Documentul este o mare bulă de săpun. De această părere este fostul lider PLDM Viorel Cibotaru. Potrivit lui, este un buget care reflectă gândirea „wishful thinking”, ceea ce înseamnă un concept care se referă mai mult la dorinţe decât la dovezi şi raţionalitate, transmite IPN.

„Este o mare minciună atât faţă de electorat, cât şi faţă de partenerii externi pentru că, pe de o parte, s-a declarat foarte puternic că pentru Guvernul acesta nu există acoperire politică, pe de altă parte, s-a declarat un Guvern tehnocrat. Or, manualul de politologie arată că orice guvern tehnocrat este un guvern care să promoveze nişte politici de austeritate maximă, la sânge, dar noi vedem aici un buget care este extrem de darnic”, a menţionat Cebotari în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Natalia Gavriliţa, fostă ministră a finanţelor, consideră că atunci când nu se cunosc sursele de finanţare externă ale bugetului este o problemă gravă pentru că aceasta înseamnă că în bugetul statului este o sumă neacoperită. „În opinia mea, deficitul de 7,5 miliarde, cu surse nerealiste de acoperire, demonstrează atitudinea „după noi şi potopul” a Guvernului Chicu şi disponibilitatea de a merge înainte cu nişte programe neacoperite financiar doar pentru că este un an electoral şi preşedintele Dodon ţine foarte mult să câştige al doilea mandat”, a conchis Natalia Gavriliţa.

Şi editorialistul Nicolae Negru consideră că bugetul pentru anul 2020 poate fi considerat unul electoral. În opinia lui, faptul că în buget este inclusă probabilitatea unor finanţări din Federaţia Rusă şi Belarus, fără a exista acorduri şi siguranţă în acest sens, demonstrează aplicarea unui procedeu electoral. „Includem aceşti bani care nu se ştie dacă îi vom primi, îi punem la investiţii ca şi cum, la dezvoltare, iar banii despre care avem o anumită siguranţă îi punem la asistenţă socială astfel încât cetăţenii vor beneficia din contul dezvoltării”, a declarat Nicolae Negru.

Bugetul de stat pentru anul 2020 a fost votat în primă lectură în şedinţa de joi, 5 decembrie, a Parlamentului. Veniturile vor însuma 44 136,6 milioane de lei, cu o majorare de 8,6% faţă de 2019 (rectificat), datorită creşterii preconizate a veniturilor din impozite şi taxe. Cheltuielile vor constitui 51 551,9 milioane de lei, cu 11,2% mai mult faţă de 2019. Pentru finanţarea deficitului bugetar, în sumă de 7 415,3 milioane de lei, vor fi utilizate resurse atât externe, cât şi interne.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite