Viorel Cibotaru: Decizia de a renunţa la serviciul militar obligatoriu nu va fi implementată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Decizia Partidul Democrat din Moldova de a renunţa la serviciul militar obligatoriu, urmând ca locul recruţilor să fie preluat de militari profesionişti, angajaţi pe bază de contract, este una populistă care nu va fi implementată, pentru că nu poate fi implementată în modul în care a fost prezentată într-un an electoral, în ajunul campaniei pentru alegeri.

Declaraţia aparţine ex-ministrului Apărării şi actualul lider al PLDM, Viorel Cibotaru, şi a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Armata profesionistă: motive, beneficii, riscuri”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Viorel Cibotaru susţine că este vorba despre un exemplu clasic în care un partid, care are tot dreptul să iniţieze proiecte politice, reforme, a anunţat o decizie politică despre care nici nu s-a discutat suficient în societate. 

În opinia sa, este vorba despre o decizie, în privinţa căreia nu există niciun studiu de fezabilitate transparent, în urma căruia s-ar putea fi făcute anumite deducţii. 

„Această propunere a avut exact două ţinte – mamele unor ostaşi care se deranjează cu privire la starea băieţilor care îşi satisfac serviciul militar şi doi – acei tineri care din varii motive nu vor să servească Armata Naţională, vor să se eschiveze şi să nu poarte răspundere”, a spus Viorel Cibotaru.

Viorel Cibotaru spune că există mai multe probleme la nivel de atractivitate a sectorului apărării. De exemplu, lipsa apartamentelor pentru militarii angajaţi prin contract, salariile mici, lipsa perspectivelor de creştere, tehnica din dotare este învechită etc. El spune că nimic nu-i încurcă guvernării să rezolve aceste probleme, dar totuşi nu o face, deoarece iniţiativa PDM nu este altceva decât un „balon de săpun electoral şi nimic mai mult”.

Fostul ministru al Apărării a declarat că este esenţială pregătirea premilitară a tinerilor, care ating vârsta de 16 ani. Este la fel de esenţială, în opinia sa, luarea la evidenţă militară a cetăţenilor, trecerea în rezervă.

Potrivit ex-ministrului, este vorba despre un proces obiectiv prestabilit, iar încercarea unor protagonişti de a prezenta precum că acestea sunt reminiscenţele Uniunii Sovietice, este pur şi simplu hazardată, pentru că majoritatea ţărilor păstrează conscripţia. Totodată, statele care s-au confruntat cu probleme sociale ca cele invocate de PDM în calitate de motive ale reformei, le-au rezolvat pe alte căi. De exemplu, au diversificat modalităţile prin care se face recrutarea.

Potrivit ex-ministrului apărării, contextul regional este foarte periculos pentru securitatea Moldovei şi nu se va îmbunătăţi în curând, ci dimpotrivă. Viorel Cubotaru consideră că problema Transnistriei va continua să fie extrem de presantă pentru sistemul de apărare din Moldova. El spune că pe guvernanţi trebuie să-i preocupe nu cum va arăta armata peste 10-20 de ani, dar cum arată ea astăzi, sau peste o săptămână.  

„Colegii din societatea civilă au lansat recent un studiu privind componenta militară din Transnistria, care arată că existenţa unor trupe necontrolate pe un teritoriu de ocupaţie este un pericol iminent. Cred că o armată bine pregătită, alcătuită din băieţi care fac serviciul militar, care au simţul patriotismului este o forţă de descurajare a inamicului. Mare mi-i teama ca odată cu această iniţiativă, sub paravanul acestei profesionalizări, să nu se înceapă destructurarea armatei naţionale şi micşorarea numărului de militari, vânzarea tehnici care mai poate fi folosită, fără să se facă în loc achiziţii”, a mai spus Viorel Cibotaru.

Dezbaterile publice „Armata profesionistă: motive, beneficii, riscuri”, constituie ediţia a 88-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite