Viorel Cibotaru: Moldova este în incertitudine pe domeniul securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Republica Moldova este în situaţie de incertitudine în ceea ce priveşte domeniul de securitate, a declarat fostul ministru al Apărării, liderul Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Cibotari, întreg cadrul legislativ ce ţine de problemele de securitate naţională şi apărare este în suspans. „Strategia de securitate naţională care a expirat în 2014 şi versiunea nouă, care a fost elaborată de o comisie prezidenţială a fost adoptată la nivel prezidenţial, nu şi-a mai văzut finalitatea, fiind abrogată de preşedintele Igor Dodon”, spune fostul ministru. De asemenea, Strategia apărării naţionale elaborată în 2016 este un draft, a fost elaborată la Guvern şi nu a mai ajuns în Parlament.

Viorel Cibotaru susţine că în pofida faptului că situaţia internaţională şi factorii de securitate în jurul Republicii Moldova se agravează şi aduc noi provocări la adresa securităţii ţării, Moldova nu-şi exprimă ceea ce îşi doreşte: „De aceea, noi, volens-nolens, singuri de autodefinim ca o zonă tampon, buffer, zonă gri, în care nimic nu se întâmplă”.

Veaceslav Berbeca, director de programe IDIS Viitorul, consideră că va fi foarte greu de realizat anumite iniţiative în domeniul securităţii din moment ce există diferenţe foarte mari de opinii între Guvern şi Preşedinţie. Potrivit lui, Republica Moldova va putea asigura securitate regională în momentul în care îşi va reforma instituţiile statului. „În cazul în care Republica Moldova, la capitolul democraţie, este un stat considerat în zona hibrid, adică un stat care nu a evoluat spre democraţie liberală aşa cum ne-am fi dorit noi, asta comportă anumite probleme. Atunci când Moldova este cel mai sărac stat din Europa, asta înseamnă că provoacă migraţia, criminalitatea şi multe alte probleme”, este de părere Veaceslav Berbeca.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite