Viorel Morari comentează activitatea PG şi declaraţiile lui Veaceslav Platon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful suspendat al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, afirmă că, deşi nu dispune de pază de stat, aşa cum este în cazul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, sau al lui Veaceslav Platon, şi chiar şi cu riscul continuării persecutării sale şi a persoanelor apropiate, va continua să lupte cu deficienţele care apar în activitatea procuraturii, transmite IPN.

Referindu-se la Veaceslav Platon, Morari a declarat că a devenit un trend ca persoane asupra căror planează anumit suspiciuni să vorbească în locul procuraturii.

Într-o conferinţă de presă, Viorel Morari a declarat că Veaceslav Platon a vorbit despre implicarea lui în anumite evenimente din viaţa socială, însă aceste declaraţii nu sunt decât aberaţii. Acesta a prezentat o ordonanţă prin care Platon a fost recunoscut parte vătămată, căreia i-a fost cauzat un prejudiciu în valoare de 300 de milioane de dolari. „Adică, Veaceslav Platon, în dosarul în care eu sunt acuzat şi care se află la examinare în instanţa de judecată, a fost recunoscut parte vătămată”, a notat Viorel Morari, care afirmă că ordonanţa nu este argumentată.

Potrivit lui, mai nou, Platon a difuzat o scrisoare adresată Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău  privind problematica investigării „laundromatului”. Aceasta în condiţiile în care, potrivit lui, în spaţiul public, au apărut informaţii că el ar fi arhitectul acestei scheme.

Viorel Morari s-a referit şi la conferinţa de presă a procurorului general din 1 decembrie, spunând că Alexandr Stoianoglo a operat doar cu informaţii distorsionate. Potrivit lui, actuala conducere a PG este incompetentă în a efectua investigaţia în dosarul furtului miliardului, iar procurorul general minte când spune că nu porneşte dosare la comandă sau că nu exercită imixtiune. Potrivit lui, există erori inacceptabile şi acest lucru este valabil şi în cauzele penale care i-au fost intentate, inclusiv în cazul rudelor sale.

Cât despre declaraţiile procurorului general că „nu poate să-i închidă gura” lui Veaceslav Platon, atunci când acesta divulgă datele urmării penale, Viorel Morari susţine că în astfel de cazuri, conform legii, este răspundere penală.

Şeful suspendat al PA a acuzat procurorul general că nici până astăzi nu s-a clarificat de ce Interpol nu a acceptat darea în căutare internaţională a lui Vlad Plahotniuc. Trimiterea cererilor pentru comisii rogatorii în toate statele lumii nu este o soluţie eficientă pentru a obţine extrădarea acestuia, spune Viorel Morari.

După declaraţiile lui Viorel Morari, Procuratura Generală a venit cu o reacţie, în care menţionează că „libertatea de exprimare este un drept fundamental, care nu poate fi îngrădit nici inculpaţilor, inclusiv lui Veaceslav Platon şi Viorel Morari”. Instituţia mai precizează că va continua să depună eforturi pentru investigarea dosarelor în care cei doi figurează, respectându-le, concomitent, toate drepturile procesuale.

Viorel Morari a fost reţinut în ianuarie 2020, fiind învinuit de abuz de serviciu, fals în acte publice şi amestecul în înfăptuirea urmăririi penale. Cauza penală a fost expediată în instanţa de judecată peste o lună. Tot atunci, Procuratura anunţa că a iniţiat încă un dosar pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, acesta fiind bănuit de îmbogăţire ilicită şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, cu folosirea situaţiei de serviciu. Morari a fost eliberat din arest, fiind plasat sub control judiciar. Viorel Morari pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite