Viorel Morari: Procurorii ancheteză acordarea garanţiilor de stat pentru acoperirea fraudei bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, cel care a fost delegat la Procuratura Generală pentru o perioadă de către procurorul general Alexandr Stoianoglo, anunţă că procurorii investighează acordarea de către Guvern, în anii 2014-2015, a garanţiilor de stat pentru acoperirea fraudei bancare şi devalizării Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, transmite IPN.

Potrivit lui, oamenii legii verifică legalitatea acordării acestor garanţii de stat. De asemenea, procurorii investighează, în cadrul dosarului privind furtul miliardului, şi concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău sub aspectul mijloacelor financiare cu care a fost concesionat.

Şeful PA a declarat că în dosarul furtului miliardului se investighează aspectul privind acţiunile de alocare a garanţiilor de stat în valoare de aproximativ 14 miliarde de lei în noiembrie 2014 şi martie 2015, inclusiv activitatea din martie 2015 a comisiei special instituite a Ministerului Finanţelor referitor la acordarea garanţiilor de stat în sumă de 47 milioane de dolari. Viorel Morari a menţionat că există şi bănuiţi pe acest episod, dar a refuzat să dea nume făcând trimitere la prejudicierea anchetei.

Totodată, procurorul în concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău către Avia Invest SRL în perioada anului 2013 se verifică drept versiune inclusiv declaraţia fostului şef al CNA Viorel Chetraru că s-ar fi cărat la aeroport saci cu bani furaţi de la BEM.

Potrivit lui, în dosarul furtului miliardului sunt examinate şi alte aspecte precum: intrarea în acţionariatul Băncii de Economii în perioada anului 2011, intrarea în acţionariatul Unibank în 2012, intrarea în acţionariatul Băncii Sociale în perioada anului 2013, aspecte privind datoria BEM  faţă de Victoriabank de peste două miliarde de lei, privind acţiunile în perioada anilor 2011-2014 ale persoanelor cu funcţie de răspundere din cadrul autorităţilor statului în coraport cu informaţiile privind devalizarea sistemului bancar, privind acţiunile persoanelor din cadrul Guvernului, în anul 2013, privind vânzarea pachetului de acţiuni de la BEM şi privind acţiunile notarilor sau executorilor judecătoreşti în coraport cu activitatea băncilor menţionate. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite