Vitalia Pavlicenco a câştigat procesul pentru calomniere împotriva lui Vladimir Voronin. Ex-preşedintele ţării va trebui să prezinte scuze publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj IPN
FOTO colaj IPN

Fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, va trebui să-i prezinte scuze publice şi să achite despăgubiri de 30 mii de lei preşedintei Partidului Naţional Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, după ce, în 2007, a declarat la un post de televiziune că politiciana ar fi venit din KGB şi că în activitatea sa politică a fost finanţată de România. După un proces de 12 ani, Curtea Supremă de Justiţie a emis o decizie definitivă pe caz.

Potrivit Vitaliei Pavlicenco, instanţa a stabilit că declaraţiile făcute de Vladimir Voronin sunt minciuni, date fiind acte doveditoare emise de SIS, de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii din România şi de instanţa naţională de justiţie prin decizie irevocabilă.

„Astfel, în Moldova s-a creat un precedent prin faptul că un preşedinte nu are dreptul să vorbească orice vrea despre oricine, la fel ca oricare alt cetăţean, care nu poate vorbi şi calomnia pe nimeni”, a declarat Vitalia Pavlicenco pentru IPN.

Politiciana spune că a cerut despăgubiri în mărime de 500 de mii de lei, dar decizia instanţei nu a indispus-o pentru că „nu au contat atât banii, cât de a nu permite cuiva să o calomnieze”. Vitalia Pavlicenco a mai spus că în 12 ani, timp care a coincis cu preşedinţia sa în PNL, afirmaţiile lui Vladimir Voronin i-au influenţat cariera politică. „Am suferit, dar important este că eu am demonstrat în toate instanţele că toţi cei care m-au calomniat nu au avut dreptate”, a mai spus politiciana.

Vladimir Voronin nu a comentat deocamdată decizia CSJ.

În 2014 şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat o decizie împotriva Republicii Moldova pentru că, în anul 2007, instanţele naţionale au refuzat nejustificat să examineze acţiunea, în defăimare, depusă de Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi deputat în Parlament, împotriva preşedintelui de atunci al statului, Vladimir Voronin. Guvernul de la Chişinău, instalat în anul 2015, cu votul Partidului Comuniştilor, condus de acelaşi Vladimir Voronin, a contestat Hotărârea CEDO la Marea Camera a CEDO. Dar cererea a fost respinsă şi hotărârea a devenit definitivă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite