Vitalie Nagacevschi: Probabilitatea ca Interpol să accepte anunţarea lui Vlad Plahotniuc în căutare internaţională este foarte mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Vitalie Negacevschi consideră că probabilitatea ca Interpol să accepte solicitarea organului de urmărire penală a Rusiei de a-l anunţa pe preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, în căutare internaţională este foarte mică, pe motiv că oamenii legii de la Moscova ar fi comis mai multe încălcări de procedură. În plus, avocatul a menţionat că arestarea care a fost dispusă la Moscova pe numele lui Plahotniuc este ilegală.

Comentariul lui Vitalie Nagacevschi vine în contextul informaţiilor apărute în presa rusă, conform cărora Vlad Plahotniuc ar fi fost dat în căutare internaţională pentru comiterea a cel puţin două omoruri.

„Eu cred că ei (procurorii ruşi) nu sunt ipocriţi şi ei înţeleg că arestarea pe care ei au dispus-o este una absolut alogică şi ilegală. E vorba despre nişte fapte reproşate domnului Plahotniuc şi Rusia îşi manifestă interesul extrateritorial, adică este vorba despre anumite fapte, pretins comise de către domnul Plahotniuc, în afara teritoriului Federaţiei Ruse. În cazul în care este vorba despre extrateritorialitate, ar fi fost logic ca toate acţiunile să fie făcute în baza tratatelor internaţionale sau convenţiilor internaţionale”, a declarat Vitalie Nagacevschi miercuri, 6 decembrie, la emisiunea „Politica” de la TV8.

În acest context, avocatul a subliniat că între Republica Moldova şi Rusia există tratat bilateral, există Convenţia CSI şi Convenţia europeană. 

„Astfel, toate comunicările în privinţa domnului Plahotniuc, inclusiv solicitarea prezenţei lui în faţa instanţei de judecată, urmau să fie făcute în baza acestor tratate internaţionale. În cazul în care a fost pronunţată o hotărâre fără respectarea unor rigori foarte stricte şi clare, este evident că nimeni niciodată nu o să accepte ca să fie utilizat pentru obţinerea unor rezultate evident viciate de procedură”, a precizat Nagacevschi.

În opinia avocatului, dacă organele de drept din Rusia se vor adresa la Interpol, „probabilitatea ca Interpol o să accepte anunţarea în căutare a domnului Plahotniuc este foarte mică. Ei asta înţeleg, de aceea niciodată nu o să se adreseze”.

Şeful Interpol din Republica Moldova, Viorel Ţenţiu, respinge informaţia apărută în presa rusă că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a fost dat în căutare internaţioală pentru omor. Potrivit lui, Plahotniuc nu se află în baza de date Interpol.

Amintim că mai multe agenţii de presă din Federaţia Rusă au scris miercuri, 6 decembrie, că preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a fost dat în căutare internaţională, fiind vizat într-un dosar penal pentru omor. 

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat pentru TV8 că este vorba de o nouă farsă. 

„Nu cunoaştem în principiu nimic despre astfel de informaţii. Cel mai probabil este una din nenumăratele atacuri care au loc în ultima perioada la adresa preşedintelui PDM. Aşa cum se observă, aceste atacuri vin şi inclusiv de la Moscova şi au legătură directă cu activitatea sa politică. Nu este prima dată când sunt intentate dosare împotriva oficialilor de la Chişinău şi este o încercare de a intimida vectorul politic de la Chişinău”, a precizat Gamurari.

După ce agenţia de presă rusă Rosbalt a scris miercuri, 6 decembrie, că Plahotniuc este cercetat penal la Moscova pentru omor, democraţii au decis să acuze Rusia „de hărţuire şi persecuţie politică”.

„PDM îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile provocatoare de hărţuire şi persecuţie politică la care sunt supuşi în continuare, de către Federaţia Rusă, reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului”, se arată în comunicatul de presă al PDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite