„Doamna Ashton face avansuri Republicii Moldova“. Ce spun analiştii despre vizita şefei diplomaţiei europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa diplomaţiei europene l-a felicitat pe premierul Iurie Leancă pentru devotament FOTO: gov.md
Şefa diplomaţiei europene l-a felicitat pe premierul Iurie Leancă pentru devotament FOTO: gov.md

Astfel interpretează analiştii mesajele Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, care s-a aflat astăzi într-o vizită oficială la Chişinău.

Şefa diplomaţiei europene a lăudat Republica Moldova pentru progresele înregistrate în relaţia cu Uniunea Europeană şi ne-a asigurat că Bruxelles-ul va susţine în continuare parcursul european al ţării noastre.
„Cred că summitul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor noastre. Sunt sigură că voi veţi continua procesul de reforme şi că oamenii vor simţi zilnic că au parte de ce este mai bun. Scopurile pe care vi le-aţi propus nu sunt doar pentru a avea o relaţie bună cu UE, ci şi pentru a oferi un viitor mai bun cetăţenilor Republicii Moldova“, a declarat Catherine Ashton. 

Oficialul european a vorbit şi despre provocările pe care le avem. „Chiar dacă cerem reforme politice sau economice, o facem pentru că  este cea mai bună cale ca ţara să avanseze“, a mai spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.

„INTEGRAREA ÎN UE ESTE O PERSPECTIVĂ REALĂ“

Premierul Iurie Leancă a menţionat că în cadrul întrevederii bilaterale s-a convenit calendarul acţiunilor în vederea pregătirii pentru parafare a Acordului de Asociere, inclusiv al celui de Liber Schimb, către summitului de la Vilnius, iar ulterior semnarea lui cât de curând posibil, pe parcursul anului 2014. „Obiectivul nostru este cât mai rapid să punem în practică prevederile acestui acord, fapt ce va însemna pregătirea de facto a ţării noastre pentru integrare europeană“, a declarat premierul.

Catherine Ashton s-a întâlnit cu şeful statului Nicolae Timofti şi cu preşedintele Legislativului. „Integrarea Republicii Moldova în UE este o perspectivă reală, noi ne gândim deja la acţiunile pe care le vom întreprinde împreună după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius“, a mai declarat reprezentanta Bruxelles-ului. La fel de optimist este şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman. „Mi-am întărit încrederea că suntem capabili să obţinem parafarea Acordului de Asociere la Vilnius, iar către sfârşitul anului viitor să-l şi semnăm, precum şi să obţinem regim liberalizat de vize. Important este să nu aşteptăm summitul de la Vilnius, ci să facem acele reforme în beneficiul cetăţenilor“, a menţionat Igor Corman. Opoziţia comunistă a refuzat să se întâlnească cu Catherine Ashton.

„DOAMNA ASHTON FACE AVANSURI MOLDOVEI“

Experţii de la Chişinău susţin că vizita oficialul de la Bruxelles a avut ca scop încurajarea actualei guvernări, dar şi alimentarea europtimismului cetăţenilor, afectat de criza politică. „Este un mesaj de susţinere într-o situaţie pe care domnia sa o percepe ca fiind una destul de complicată. Doamna Ashton face avansuri Republicii Moldova, lucru de care actuala guvernare are nevoie. Sperăm că autorităţile noastre vor fi la înălţimea cuvenită, ca aceste avansuri să fie justificate, să nu mai lunece în conflicte politice, să poată spune că avem rezultate concrete în lupta cu corupţia, ne controlăm hotarele etc.“, este de părepre analistul Igor Boţan.

Vizita Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe la Chişinău este importantă nu doar pentru autorităţi, dar şi pentru cetăţenii Republicii Moldova a căror speranţe într-un viitor european s-au redus în ultima perioadă, susţine Victoria Bucătaru, expert în cadrul Asociaţiei de Politică Externă. „În discursul său, baronesa Ashton pune accent pe clădirea unui viitor prosper pentru cetăţenii Republicii Moldova astfel evidenţiind faptul că reformele trebuie realizate şi implementate cât mai curând. Parafarea Acordului de Asociere este doar un prim pas în stabilirea ireversibilităţii relaţiilor cu UE. Procesul cel mai complicat şi de durată va începe abia după aceasta“, consideră Victoria Bucătaru.

Cred că summitul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor noastre. Catherine Ashton, Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate

ONG-urile cer ca UE să se implice mai mult în reglementarea trasnistreană

Peste 20 de asociaţii din Republica Moldova au făcut ieri un apel către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, cerând o implicare mai activă a Bruxelles-ul în reglementarea conflictului de la Nistru. Semnatarii cer stimularea consolidării clasei politice şi a societăţii moldoveneşti pentru a calma situaţia din regiunea transnistreană, dar şi „includerea în agenda reuniunii în formatul 5+2 de la Viena a chestiunilor legate de situaţia din Zona de Securitate“. Reprezentanţii societăţii civile mai solicită Uniunii Europene să ceară Federaţiei Ruse să nu consolideze în continuare contingentul de militari din cadrul forţelor mixte de menţinere a păcii şi să-şi retragă militarii şi tehnica din cadrul grupului operativ al trupelor ruse din Transnistria.

VOR MISIUNEA EUBAM LA NISTRU

Totodată, ONG-urile de la Chişinău, dar şi cele din stânga Nistrului - specializate apărarea drepturilor omului, politică externă, politici publice, mass-media, educaţie - pledează pentru condiţionarea asistenţei oferite regiunii transnistrene cu abţinerea administraţiei de la Tiraspol de la orice acţiune unilaterală care ar putea destabiliza situaţia. O altă solicitare se referă la extinderea mandatului misiunii EUBAM pentru asistenţa instituirii şi bunei funcţionări a celor şase puncte de control de pe Nistru. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite