Politică

articolul anterior articolul urmator

Vlad Bătrîncea: În 1992 a fost un conflict fratricid pe Nistru

0
13 Feb 2020 12:37:08
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrîncea, consideră că în anul 1992, pe Nistru, a avut loc un „conflict fratricid”. Parlamentarul a încercat în aşa fel să-i ia apărarea ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, care a declarat că Rusia a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”.

„Haideţi să spunem lucrurilor pe nume. Noi avem o societate polzarizată, în care sunt mai multe viziuni. Faţă de acel conflict de pe Nistru, eu de exemplu consider că a avut loc un conflict fratricid. Considerăm că acel conflict putea fi evitat, dacă nu existau anumiţi politicieni care au luat unele decizii politice în grabă şi au încercat să forţeze nota. Noi considerăm că pe ambele maluri ale Nistrului trăieşte un singur popor”, a declarat Vlad Bătrîncea joi, 13 februarie, în contextul moţiunii simple depusă de opoziţie împotriva ministrului de Externe.

Deputaţii din fracţiunea PPDA au înaintat o moţiune simplă în Parlament împotriva ministrului de Externe, Aurel Ciocoi. Deputatul Chiril Moţpan a declarat că PPDA solicită demisia şefului diplomaţiei moldoveneşti ca urmare a declaraţiei sale „anticonstituţionale” şi „iresponsabile” privind conflictul de pe Nistru din 1992.

Amintim că ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că nu a existat o agresiune din partea Federaţiei Ruse în conflictul de pe Nistru din 1992. În opinia sa, Armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”, iar războiul ar fi fost provocat exclusiv de către forţele separatiste de la Tiraspol.

Preşedintele Igor Dodon consideră că declaraţia controversată a ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, precum că Federaţia Rusă a intervenit în conflictul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”, a fost interpretată greşit. Şeful statului susţine că ministrul s-ar fi referit la misiunea de pacificatori, nu la armata rusă.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina, Anatol Caraman, a afirmat luni, 10 februarie, într-o conferinţă de presă, că nu-l surprind declaraţiile controversate ale ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, cu privire la conflictul de pe Nistru. Colonelul a subliniat că „ani la rând, Partidul Socialiştilor s-a manifestat ca un partid trădător, antinaţional şi antieuropean”.

Asociaţia Obştească „Parlamentul-90”, formată din foştii deputaţi din primul Parlament al R. Moldova, solicită demisia ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, dar şi tragerea acestuia la răspundere penală, pentrud declaraţia că, în 1992, Rusia a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge” pe Nistru. Anatol Ţăranu a declarat că afirmaţia lui Ciocoi „nu este o stângăcie politică, este un element bine gândit al politicii de deznaţionalizare”.

Analistul politic Anatol Ţăranu a precizat, pentru Radio Chişinău, că armistiţiul din 1992 a fost semnat de preşedinţii Mircea Snegur şi Boris Elţîn, ceea ce demonstrează că Rusia a purtat un război de facto cu Republica Moldova. 

„Dodon şi ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Federaţiei Ruse”, a adăugat Anatol Ţăranu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii