Vlad Bătrîncea, la APCE: Ultimele evenimente din R. Moldova demonstrează tendinţa de a aschimba componenţa CEC cu membrii PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Bătrîncea
Vlad Bătrîncea

Membrul Delegaţiei parlamentare la APCE, vicepreşedintele Parlamentului Vlad Batrîncea, a vorbit la sesiunea de toamnă a APCE despre importanţa respectării statului de drept în Republica Moldova, despre necesitatea asigurării în continuare a unor alegeri libere şi corecte, despre libertatea de exprimare şi despre neadmiterea răspândirii discursului de ură.

Socialistul a mulţumit observatorilor APCE pentru obiectivitatea raportului cu privire desfăşurarea şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, prezentat de Stefan Schennach.

”La baza acestui raport stau fapte concrete. Domnul Schennach împreună cu colegii săi a avut posibilitate să monitorizeze scrutinul din Moldova. În primul rând, raportul evidenţiază că alegerile în Moldova au fost deschise, la care au participat un număr mare de concurenţi electorali. Potrivit raportului, pentru prima dată în istoria ţării, CEC nu a favorizat niciun candidat. Tot în premieră, niciun participant la alegeri nu a fost supus persecuţiilor şi nu a fost limitat în a participa la scrutin, iar alegerile au fost reprezentative”, a spus deputatul.

Vicepreşedintele Parlamentului a mai remarcat că în raportul APCE s-a menţionat şi despre profesionalismul CEC.

”Este foarte important ca această atitudine să fie demonstrată de CEC şi la următoarele alegeri. Din păcate, însă, ultimele evenimente demonstrează tendinţa de a schimba componenţa CEC exclusiv cu membrii unui singur partid. De menţionat că, din motive subiective, candidaţii propuşi de opoziţie la CEC nu au fost susţinuţi”, a menţionat Batrîncea.

Membrul Delegaţiei parlamentare la APCE a mai declarat că în continuare este important ca să fie asigurată libertatea de exprimare în mass media.

”Astăzi asistăm la tentativa de a impune un mecanism ce ar permite controlul politic al Consiliului Audiovizualului. Este important ca şi la scrutinele următoare cetăţenii să se poată informa din mai multe surse şi ca toată mass media să fie tratată în condiţii egale. În aceste zile în Moldova am fost martorii implicării unei televiziuni într-un amplu scandal de corupţie, televiziune care era considerată independentă.Aceasta ne vorbeşte despre slăbiciunile umane şi despre faptul că trebuie să fie asigurat un mecanism real şi pe picior de egalitate pentru toţi, fără limitări, fără discurs de ură şi fără ca să divizăm cetăţenii în ai noştri şi ai voştri”, a declarat deputatul PSRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite