Vlad Batrîncea, despre cele 600 milioane de euro anunţate de UE: Cadou electoral pentru Maia Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Batrîncea, secretar general al PSRM
Vlad Batrîncea, secretar general al PSRM

Vicepreşedintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, se arată sceptic în privinţa pachetului de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro promis Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, notează IPN.

Potrivit socialistului, Bruxelles-ul nu va oferi ţării noastre aceşti bani, iar anunţul privind alocarea primei tranşe a fost făcut doar pentru a oferi un subiect de campanie preşedintei Maia Sandu şi partidului pro-prezidenţial PAS.

Vlad Batrîncea spune că Republica Moldova ar trebui să analizeze foarte minuţios condiţiile finanţărilor externe, atât din Est, cât şi din Vest. Potrivit socialistului, investirea a milioane de euro într-o noţiune „abstractă” cum ar fi reforma justiţiei ar reprezenta o risipă de bani.

„Poziţia noastră este că finanţarea trebuie să fie orientată spre dezvoltarea economiei, infrastructură, industrie, ceea ce le va oferi cetăţenilor locuri de muncă, salarii şi, într-un final, statului îi va oferi impozite. Însă această finanţare abstractă este din nou pentru reforma justiţiei. Această reformă a justiţiei se finanţează de pe vremea lui Filat, iar banii merg în buzunarele experţilor şi consultanţilor, cetăţenii nu simt nicun beneficiu. Acest anunţ nu este nimic altceva decât un cadou electoral pentru Maia Sandu ”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Дело Принципа” de la postul de televiziune AccentTV.

Potrivit socialistului, Uniunea Europeană a venit cu anunţul privind alocarea banilor în plină campanie, pentru a influenţa preferinţele electoratului înaintea alegerilor parlamentare anticipate.

„I s-a ridicat mingea la fileu Maiei Sandu, ca să aibă subiect de discuţie în campanie, dar aceşti bani nu vor ajunge în ţară. Alocarea acestor bani este condiţionată de implementarea reformelor, deci asta înseamnă că ar trebui să-i oferim Maiei Sandu toată puterea şi abia atunci ne vor da aceşti bani. Finanţarea externă trebuie să fie orientată strict pe proiecte concrete economice, astfel de acorduri suntem gata să agreăm şi cu Estul şi cu Vestul”, a mai spus Vlad Batrîncea.

Pachetul de relansare economică în valoare de până la 600 de milioane de euro anunţat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova presupune investiţii în infrastructură, educaţie, susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, buna gestionare a banilor publici. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru refoma justiţiei şi combaterea corupţiei. Planul de redresare economică urmează a fi pus în aplicare în perioada 2021-2024.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite