Politică

articolul anterior articolul urmator

Vlad Bătrîncea, la întrevederea cu preşedintele Comisiei de la Veneţia: Avizul privind dizolvarea Parlamentului contravine jurisprudenţei CCM

1
21 Apr 2021 11:38:58
Autor: Iurii Botnarenco
Gianni Buquicchio şi Vlad Bătrîncea
Gianni Buquicchio şi Vlad Bătrîncea

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrîncea, a avut o întrevedere, la Strasbourg, cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. Potrivit unui comunicat al PSRM, interlocutorii au discutat despre ultimele evenimente politice din Republica Moldova, criza instituţională şi cea constituţională.

Vlad Batrîncea şi-a expus poziţia privind ultimul aviz al Curţii Constituţionale, prin care Curtea a acceptat dizolvarea Parlamentului. Bătrîncea a reiterat că avizul CC privind posibilitatea dizolvării Parlamentului contravine jurisprudenţei Curţii, precum şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia din anul 2019. 

„Implicarea Curţii Constituţionale în jocurile politice, interpretarea voluntaristă a Constituţiei pun în pericol statul de drept, ordinea constituţională şi principiile continuităţii puterii”, a spus Bătrîncea.

Deputatul a subliniat că Parlamentul pledează pentru un dialog instituţional transparent şi corect, de pe poziţii egale. În opinia sa, Preşedintele Republicii Moldova a mimat dialogul şi a aprobat decizii unilaterale egoiste.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a remarcat că din partea structurilor Consiliului Europei vor fi îndreptate eforturi către actorii politici de la Chişinău atât către Preşedinţie, cât şi către Parlament să conştientizeze răspunderea pentru criză şi să găsească soluţii prin dialog şi consens.

O eventuală soluţie ar fi reforma constituţională asumată de întreaga clasă politică. La fel prin consens trebuie aprobate deciziile privind condiţiile de organizare a alegerilor.

În finalul întrevederii, Vlad Batrîncea i-a adresat lui Gianni Buquicchio invitaţia din partea preşedintelui Parlamentarului, Zinaida Greceanîi, de a vizita Moldova şi de a participa în medierea crizei din Republica Moldova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Camelian Propinatiu
21.04.2021, 12:25:49

Batrancea pare sa fi citit si conspectat pe noii istorici români demitizatori din postromânism: https://adevarul.ro/moldova/politica/vlad-batrincea-despre-momentul-rupt-harta-romaniei-mari-parlament-nu-gest-romaniei-unui-stat-inexistent-1_5aa8278ddf52022f758529cc/index.html

Modifică Setările