Vlad Filat, desemnat premier de către Marian Lupu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministru Vlad Filat în Parlament, 30 decembrie 2010
Prim-ministru Vlad Filat în Parlament, 30 decembrie 2010

Prim-ministrul demisionar Vlad Filat a fost desemnat pentru un nou mandat la cârma Guvernului Republcii Moldova, printr-un decret semnat de către șeful interimar al statului, Marian Lupu, ales ieri președinte al Parlamentului de la Chișinău. Până pe 14 ianuarie, Vlad Filat trebuie să prezinte Legislativului componența nominală a noului Cabinet de miniștri. Menţionăm că la şedinţa de ieri a Legislatimului, Guvernul Filat nu şi-a

UPDATE 16.10 Premierul desemnat, Vlad Filat, a susținut acum câteva minute un briefing. El a declarat că responsabilitatea va fi cuvântul care reprezintă noul săiu mandat și că principalul obiectiv al Guvernului va fi scoaterea țării din sărăcie. „Funcția de premier nu este un cadou, ci o enormă responsabilitate. Trebuie să continuăm reformele începute și să le accelerăm. Știu că nu va fi ușor. Acum este timpul să punem toți umărul la relansarea Republicii Moldova și să promovăm cu adevărat obiectivul de integrare europeană“, a mai spus Vlad Filat.

Prim-ministrul desemnat a menționat că mulți dintre miniștrii fostului guvern se vor regăsi și în noua componență a Cabinetului, dar vor apărea și oameni noi. „În Guvern vor fi promovate persoane competente, profesioniste și responsabile“, a remarcat Vlad Filat. El a mai spus că în AIE vor continua probabil să existe puncte de vedere diferite și discuții pe diferite subiecte, dar că se va reuși găsirea unui consens în orice situații. Premierul desemnat și-a exprimat speranța ca PCRM va avea un comportament matur și responsabil în opoziție, remarcând, totodată că noua guvernare va ține cont de sugestiile și propunerile judicioase lansate de comuniști.  

„Din acest moment, există un termen de maxim 15 zile în care premierul desemnat trebuie să prezinte structura Cabinetului de miniștri și programul de guvernare", a declarat Marian Lupu într-o conferință de presă, imediat după semnarea decretului. Potrivit lui, desemnarea liderului liberal-democrat la șefia Executivului se înscrie în Acordul cu privire la constituirea Alianței pentru Integrare Europeană, semnat ieri de către PLDM, PD și PL.

Marian Lupu a spus că noua coaliție de guvernare trebuie să se miște rapid, iar până la ședința în care să fie votat noul Guvern, Parlamentul urmează să se întrunească într-o ședință neordinară. „Trebuie să finalizăm formarea comisiilor parlamentare, componența Biroului permanent al Legislativului. Probabil, pe 10, 11 sau 12 ianuarie voi convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului", a menționat șeful Legislativului.

Președintele interimar a mai spus că noul program de guvernare se va baza pe cel adoptat acum un an și jumătate de fosta Alianță pentru Integrare Europeană și care a fost prevăzut pentru patru ani. Totuși, programul va fi ajustat la realitățile actuale, a adăugat Marian Lupu.

Președintele interimar a mai spus că alianța de guvernare este gata să ofere funcții în structurile de stat și opoziției comuniste, dar a evitat să dea detalii, motivând că „abia a început dialogul în acest sens cu partenerii de coaliție".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite