Vlad Filat: Implicarea lui Vlad Plahotniuc în evenimentele din aprilie 2009 a fost una plenară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, spune că implicarea ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc, în evenimentele din 7 aprilie 2009 a fost una plenară.

În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, realizată în Penitenciarul numărul 13, unde este deţinut, Vlad Filat a declarat că în dosarul „7 aprilie” primul care trebuia să ofere explicaţi asupra celor întâmplate „trebuia să fie Plahotniuc”, transmite IPN.

Vlad Filat a spus că nu se referă la studenţii care au ieşit şi manifestat paşnic în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar la acei care au deturnat acel protest paşnic al tinerilor. Fostul premier mai spus că îşi aminteşte că în cadrul alianţelor de guvernare când propuneau să se discute despre „7 aprilie”, tot timpul erau trimişi cu toţii la Procuratura Generală pentru a da explicaţii, că acolo se investighează etc.

„Eu îmi asum vina, cred că trebuia să fac mai mult. Eu sunt sigur că el va răspunde. Pentru că actuala guvernare, chiar dacă ea este una atipică, trebuie să înveţe din experienţa proastă a guvernării alianţelor pentru integrare europeană”, a spus fostul premier.

Întrebat de către moderatoare de ce nu încercat să-l oprească atunci când era premier pe Vlad Plahotniuc văzând că se face vinovat de multe rele, Vlad Filat a răspuns că, deşi a întreprins unele măsuri, inclusiv unele declaraţii publice dure în 2011 şi 2013, nu a reuşit, pentru că nu era suficientă doar încercarea sa sau acţiunile sale, era necesară să fie şi o poziţie consolidată, care a lipsit. „Eu nu am deţinut puterea în Republica Moldova în măsura în care să decid de unul singur. Dacă ar fi să mă întorc în timp şi să văd unde puteau să ajungă lucrurile, soluţia cea mai onorabilă şi cea mai corectă ar fi fost să-mi dau demisia din funcţie”, a declarat fostul lider al PLDM.

De asemenea, Vlad Filta a menţiont că fără el timp de patru ani, fiind închis, lucrurile în Republica Moldova au mers din rău în mai rău, nu au mai existat „oprelişti”.

Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde îşi ispăşeşte pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Fostul premier este cercetat şi într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat calificând cazul său drept unul politic pentru care îl învinuieşte pe ex-liderul PDM Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite