Vlad Filat şi Marian Lupu au semnat un acord de guvernare a Republicii Moldova fără liberali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu şi Vlad Filat au preluat frâiele guvernării în Republica Moldova.
Marian Lupu şi Vlad Filat au preluat frâiele guvernării în Republica Moldova.

Preşedintele PD Marian Lupu şi preşedintele PLDM Vlad Filat au semnat un acord pentru înfiinţarea unei coaliţii de guvernare a Republicii Moldova fără Partidul Liberal. Denumirea structurii va fi ”Alianţa pentru o Moldovă Europeană”.

Vlad Filat a motivat decizia de a intra la guvernare alături de Partidul Democrat spunând că nu s-a reuşit să se ajungă la o înţelegere cu Partidul Liberal şi a adăugat că este nevoie de stabilirea unui guvern. Preşedintele Partidului Liberal-Democrat a recunoscut că va fi dificilă o guvernare minoritară, însă s-a declarat convins că va fi posibilă.

Am muncit solidar cu colegii democraţi pentru a asigura o guvernare cu PL. Acest lucru nu a fost posibil. În consecinţă PD şi PLDM îşi asumă această misiune de a asigura guvernarea. Nu va fi uşor să activăm într-un guvern minoritar, dar cred că vom reuşi să promovăm reformele pentru ca Republica Moldova să îşi continue cursul European. Astăzi, vom trece la procedura de alegere a conducerii Parlamentului şi ulterior la investirea guvernului. - Vlad Filat, preşedintele PLDM

Preşedintele Partidului Democrat a afirmat că decizia a fost influenţată de situaţia regională dificilă, făcând aluzie la conflictul din Ucraina. 

Confirm că am decis să instituţionalizăm această alianţă politică dintre PLDM şi PD. Rezultatele alegerilor au format nişte condiţii deloc uşoare. Ne cerem scuze că aceste negocieri au fost de durată, dar cel mai important este că prin acest act punem capăt perioadei de incertitudini. A venit timpul pentru acţiuni. - Marian Lupu, preşedintele PD

Întrebat dacă se bazează pe voturile comuniştilor, Vlad Filat a dat exemplul Primăriei Municipiului Chişinău unde nu există o majoritate în Consiliul Local şi totuşi sunt luate decizii: ”Vom conta pe voturile celor care au un gând bun pentru Republica Moldova. Nu văd de ce nu vor participa la vot deputaţii Partidului Liberal”.

PLDM şi PD mai au nevoie de 9 voturi în Parlament pentru a alege preşedintele legislativului de la Chişinău.

Acordul de guvernare urmează să fie publicat în cel mai scurt timp, conform lui Vlad FIlat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite