Vlad Filat: Principalul beneficiar al fraudei bancare este Ilan Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, susţine că principalul beneficiar al fraudei bancare, cunoscută şi ca furtul miliardului, este preşedintele Partidului Şor, Ilan Şor. Fostul prim-ministru afirmă că Vlad Plahotniuc i-a permis lui llan Şor să comită aceste ilegalităţi, pentru că şi ex-liderul PDM ar fi beneficiat din acest furt.

„Principalul beneficiar eu consider că a fost Şor. Restul au fost plătiţi să tacă, să închide dosare, să-l protejeze politic, să traducă şase luni de zile sentinţa”, a declarat Vlad Filat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit sursei citate, ex-premierul nu crede că anumite forţe politice din exterior ar fi contribuit la frauda bancară din R. Moldova sau că Federaţia Rusă ar fi avut o implicare directă în aceste scheme, aşa cum se vehiculează în ultimii ani.

„Implicare externă nu cred că a fost. Maşinăria diabolică a fost bine pusă la punct şi implementată de către ai noştri”, a mai spus Vlad Filat.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale, banic are ar fi provenit de la Banca de Economii. Vlad Filat pledează nevinovat.

Ilan Şor a fost condamnat în iunie 2017, de către prima instanţă, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Sentinţa a fost atacată în instanţa de apel atât de procuror, cât şi de avocaţii inculpatului şi de reprezentantul SA Banca de Economii. Şor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunţarea sentinţei definitive se află sub control judiciar. Dosarul a ajuns la Curtea Apel Chişinău abia după şase luni, iar în februarie a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul. Odată ce PDM a pierdut puterea după alegerile din februarie 2019, Ilan Şor a părăsit Republica Moldova, deşi avea interdicţia să o facă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite