Vlad Plahotniuc anunţă reforma Guvernului: Din 16 ministere vor rămâne doar nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat miercuri, 10 mai, că formaţiunea pe care o conduce va oferi tot sprijinul politic necesar pentru ca Guvernul să demareze procesul de reformare a administraţiei centrale. Potrivit democratului, în aşa mod se doreşte evitarea partajării ministerelor pe criterii politice, dar şi eficientizarea funcţionării instituţiilor statului.

„Din toate 16 ministere a Guvernului, atâtea câte avem acum, vor rămâne doar nouă ministere. De asemenea, numărul agenţiilor va scădea, la fel ca în cazul ministerelor. Multe agenţii vor fi comasate în una singură”, a declarat Vlad Plahotniuc în cadrul unui briefing de presă.

El a menţionat că structura respectivă a fost propusă de PDM, dar ar urma să fie negociată cu partenerii de la guvernare, ca ulterior să se ia o decizie definitivă asupra numărului exact de ministere şi agenţii care vor rămâne.

„Structura pe care o propunem noi spre discuţie şi implementare ar fi următoarea: prim-ministrul, trei viceprim-miniştri, numiţi pornind de la priorităţile Guvernului declarate în programul de guvernare şi aprobat de Parlament”, a adăugat liderul PDM.

Ministerele care ar trebui să rămână în urma reformei respective sunt: Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Afacerilor externe şi Integrării Europene, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Agruculturii Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Totodată, funcţiile unor agenţii vor fi revăzute, reforma nu se va limita doar la ministere, ci şi la un şir de alte instituţii.

„Nici un domeniu nu va fi descoperit. Asta se va vedea imediat după ce se va face comasarea acestor instituţii. La instituţiile rezultate după comasare se vor face propuneri pentru profesionişti care să le conducă, în cazul în care funcţiile rămân vacante după reorganizare. Fără însă a mai partaja politic aceste funcţii. Scopul principal al reformei Guvernul este eficientizarea activităţii, dinamizarea ei, dar şi o reducere puternică a corupţiei şi a birocraţiei în aceste instituţii. Se vor face şi economii la bugetul de stat în special din costurile operaţionale, însă principalul beneficiu va fi o mai bună organizare instituţională”, a conchis Plahotniuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite