Vlad Plahotniuc, anunţat drept candidat pentru funcţia de premier al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Plahotniuc în faţa mulţimii de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet FOTO Alexandru Tarlev
Vlad Plahotniuc în faţa mulţimii de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet FOTO Alexandru Tarlev

Vladimir Plahotniuc a avut azi una dintre rarele sale ieşiri în public şi şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de premier al Republicii Moldova în faţa unei adunări de câteva mii de oameni în centrul Chişinăului.

UPDATE 14:05 Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a confirmat că prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, este candidatul la funcţia de prim-ministru propus şefului statului. Lupu a precizat că Nicolae Timofti are timp până joi, 14 ianuarie, ca să ia decizia privind semnarea decretului oficial.

---------

Anunţul privind candidatura nu a fost făcut de Plahotniuc, ci de reprezentantul Partidului Democrat din raionul Nisporeni care şi-a exprimat speranţa că preşedintele Timofti va semna decretul pentru desemnarea lui Vlad Plahotniuc.

Discursul lui Vlad Plahotniuc a subliniat faptul că azi este ajunul Anului Nou pe stil vechi şi că în anul 2016 moldovenii vor primi doar veşti bune. ”Am venit aici cu colegii mei pentru că noi suntem puternici în echipă. Stimaţi cetăţeni noi am reuşit în Parlament să avem o majoritate stabilă. O majoritate stabilă care va susţine o guvernare pro-europeană, dar va susţine de azi doar acea guvernare care va aduce în casele noastre linişte, ordine, stabilitate şi bunăstare”, a declarat Plahotniuc înainte de a-i fi anunţată candidatura pentru funcţia de premier.

O candidatură refuzată înainte de anunţare

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a anunţat la sfârşitul anului trecut că a respins o eventuală candidatură pentru funcţia de premier a omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Liderul Partidului Democrat Marian Lupu a răspuns atunci că este posibilă chiar şi demiterea preşedintelui Timofti, iar la sfârşitul anului trecut Curtea Constituţională de la Chişinău a emis o decizie prin care se arată că preşedintele ţării este obligat să accepte propunerea de premier venită din partea unei majorităţi parlamentare.

Vladimir Plahotniuc a reuşit să constituie o majoritate parlamentară de 56 de voturi după ce 14 deputaţi au plecat din Partidul Comuniştilor şi 7 deputaţi din Partidul Liberal Democrat au anunţat că sprijină formarea unui nou guvern în jurul unei candidaturi propuse de Partidul Democrat. Plahotniuc mai mizează şi pe voturile liberalilor, în afară de cele ale deputaţilor din partidul său.

Sprijinul parlamentar se diluează, Ghileţchi nu-l votează pe Plahotniuc

Liderul ad-hoc al liberal democraţilor Valeriu Ghileţchi a declarat pentru Adevărul Moldova că ”aceasta este linia roşie de care vorbeam şi nu văd cum îl vom putea vota pe Plahotniuc”. Astfel, Plahotniuc a pierdut se pare sprijinul grupării dizidente din PLDM.

Nu există un decret prezidenţial

Deocamdată, Preşedinţia nu a anunţat că preşedintele Nicolae Timofti să fi semnat decretul prin care îl desemnează pe Vladimir Plahotniuc candidat oficial la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite