Vlad Plahotniuc ar putea rămâne fără Ordinul Republicii? Ce spune Maia Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales, Maia Sandu, intenţionează să-l lase pe Vlad Plahotniuc fără Ordinul Republicii, acordat anterior de către preşedintele Nicolae Timofti.

Maia Sandu a afirmat că deja a rugat colegii săi să analizeze această chestiune şi care sunt mecanismele legale care ar duce la realizarea acestui obiectiv.

Amintim că, în iulie 2014, Vlad Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către preşedintele Republicii Moldova de atunci, Nicolae Timofti.

Distincţia respectivă i-a fost oferită acestuia „pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană”.

Vlad Plahotniuc a fost anunţat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea şi conducerea unei organizaţii criminale”, ”escrocherie” şi ”spălare de bani”, săvârşite în proporţii deosebit de mari.

Pe 23 iulie 2020, Procuratura a fost anunţată de Comisia de Control a Fişierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol că a refuzat includerea fostului lider PDM Vlad Plahotniuc în lista persoanelor anunţate în căutare internaţională şi a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizaţiei. 

Vlad Plahotniuc s-a refugiat în SUA în iunie 2019, imediat ce democraţii au plecat de la guvernare, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului. Ulterior, după ce SUA au refuzat să-i ofere azil politic, Plahotniuc s-a refugiat în Turcia. La moment nu se cunoaşte ţara în care acesta se află.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite