Vladimir Ţurcan rămâne preşedinte al Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă cererea judecătoarei Domnica Manole de revizuire a hotărârilor din 19 august prin care Vladimir Ţurcan a fost ales preşedinte al CC, iar Liuba Şova a fost aleasă judecătoare care  va exercita funcţiile preşedintelui în timpul absenţei acestuia. Potrivit unui comunicat al CC, instanţa a luat decizia respectivă în şedinţa din data de 20 august 2019, transmite IPN.

Autoarea cererii a invocat faptul că există o suspiciune rezonabilă privind trucarea votului secret pentru funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale. Potrivit acesteia, suspiciunile care planează în privinţa legalităţii adoptării hotărârilor nu pot fi verificate şi nu pot fi înlăturate decât pe calea revizuirii.

Curtea a observat că motivul invocat al revizuirii prevăzute de articolul 72 din Codul jurisdicţiei constituţionale constă în apariţia unor noi împrejurări, necunoscute la data pronunţării hotărârii, Prin urmare, Curtea a trebuit să constate dacă împrejurările invocate de doamna judecător Domnica Manole sunt de natură să schimbe în mod esenţial hotărârea.

Pentru a elucida existenţa împrejurărilor care ar schimba în mod esenţial hotărârea, Curtea a solicitat o precizare din partea doamnei judecător Liuba Şova, pe ale cărei afirmaţii şi-a fundamentat cererea doamna judecător Domnica Manole.

Doamna judecător Liuba Şova i-a prezentat Curţii o precizare potrivit căreia, la momentul votului, domnia sa a „avut încredere în legalitatea, independenţa şi imparţialitatea acestui proces [i.e. procesul de vot]”. Domnia sa a considerat că „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curţii este corect, legal” şi a declarat că nu-l contestă şi nicidecum nu-l pune la îndoială, din punct de vedere procedural.

Judecătorul Liuba Şova a susţinut că a primit mesaje pe telefon de la o persoană a cărei identitate nu a divulgat-o, mesaje pe care, însă, nu le-a citit înainte de procesul de vot, ci abia luni (19 august 2019), după orele de muncă. În fine, doamna judecător Liuba Şova a afirmat că votul nu i-a fost influenţat.

Curtea a considerat că împrejurările invocate de doamna judecător Domnica Manole ca temei de revizuire nu sunt de natură să schimbe esenţa Hotărârilor Curţii Constituţionale nr. AG-6 şi AG-7 din 19 august 2019.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite