Vladimir Bolea: Moldova trebuie să fie mai deschisă pentru comunicare cu partenerii externi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova trebuie să fie mai deschisă pentru comunicare cu partenerii externi pentru a stabili relaţii sănătoase pe diferite domenii. De această părere este deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea, care s-a referit la vizitele reprezentantului Federaţiei Ruse şi delegaţiei Parlamentului European la Chişinău. În opinia lui, Moldova se afla anterior într-o izolare internaţională, transmite IPN.

„După ce, mai mulţi ani, Republica Moldova intrase într-o izolare totală internaţională, şi nu vorbim numai de deteriorarea relaţiilor cu Federaţia Rusă, noi vorbim că la fel de defectuoasă era şi comunicarea cu ţările europene. Eu vreau ca Republica Moldova să fie doldora de oameni care vin în vizite de la cele mai înalte forumuri pentru restabilirea relaţiilor economice, politice, culturale”, a declarat deputatul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Deputatul socialist Grigore Novac consideră că vizita vicepremierlui rus Dmitri Kozak la Chişinău are un caracter exclusiv legat de relaţiile bilaterale al Republicii Moldova cu Federaţia Rusă. Potrivit lui, anterior între şefii celor două state s-au înţeles ca cinci categorii de mărfuri să poată fi exportate fără taxa vamală. Aceste înţelegeri au fost pentru jumătate de an, adică până la 1 iulie curent. „În dialogul pe care l-au avut recent a existat o solicitare din partea lui Igor Dodon ca acest termen să fie prelungit până la finele anului”, menţionează parlamentarul.

Editorialistul Nicolae Negru spune că Republica Moldova trebuie să exporte mărfuri şi în Federaţia Rusă, dar trebuie să existe şi o anumită demnitate pentru că scăderea exportului pe piaţa rusă nu s-a întâmplat pentru că ceva n-a făcut corect Moldova, dar pentru că a refuzat „memorandumul Kozak” de federalizare a ţării, dar şi pentru că a fost semnat Acordul de Asociere cu UE. „Rusia foloseşte această pârghie economică în scopuri politice şi geopolitice”, consideră jurnalistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite