Vladimir Bolea: Privesc privatizarea „Metalferos” cu mare scepticism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Vladimir Bolea susţine că priveşte cu mare scepticism procesul de privatizare a Întreprinderii de Stat SA „Metalferos”, anunţat ieri de Guvern. Potrivit lui, în ultimii 26 de ani toate cazurile de privatizare au fost o formă de furt a banilor statului.

Deputatul propune ca înainte ca această companie să fie privatizată, să fie făcut un audit care să ofere informaţii clare despre starea de lucruri din interior, despre veniturile şi activele companiei, transmite IPN.

„Până în momentul privatizării noi aducem companiile până la nivelul zero sau le falimentăm, ele intră în minus şi după aceasta le scoatem la privatizare, sunt cumpărate pentru bănuţi şi încep să lucreze”, a declarat deputatul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Vladimir Bolea spune că în cazul propunerii de privatizare a „Metalferos” există mai multe momente de clarificat, printre care faptul că această companie a fost una monopolistă. „În primul rând, noi trebuie să ne lămurim ce vindem. Noi vindem o întreprindere care nu va mai fi monopolistă, pentru că la nivel legislativ noi deja am exclus această posibilitate. Eu sper că vânzând această întreprindere noi nu vom călca pe aceeaşi greblă, având în vedere experienţa anterioară de privatizare, noi vom expedia la întreprindere Curtea de Conturi pentru a face audit care ne va spune concret ce active sunt acolo, câţi bani pe conturi are. Compania trebuia să aibă venituri şi aceste venituri trebuie să fie dividendele statului. Noi trebuie să studiem ce vindem, ce avem noi ca stat”, susţine Vladimir Bolea.

Comentatorul politic şi economic Victor Ciobanu susţine că întreprinderea „Metalferos” nu mai are active pentru că de-a lungul timpului a fost furată. În plus, dacă va deveni o companie privată, nimeni nu va mai putea avea vreo pretenţie la această întreprindere. „Imaginaţi-vă acum că această companie nu mai este un monopol, ea nu mai deţine 100% din piaţă, dar numai 50%. Aceasta, la fel, este o motivare interesantă. În plus, acum Guvernul resimte o mare presiune în legătură cu faptul că sunt mari probleme în aplicarea bugetului. Schema se închide minunat: pe de o parte, noi privatizăm compania, primim nişte bani în buget, iar, pe de altă parte, businessul se duce şi rămâne în familie”, a menţionat comentatorul.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că în ultimii peste 20 de ani în Republica Moldova nu a existat niciun caz de privatizare în condiţii normale. Totodată, expertul spune că întreprinderile de stat omoară orice concurenţă prin prezenţa lor pentru că interesele sunt foarte mari. „Când vorbesc de întreprinderi de stat, eu văd în primul rând cum banii noştri pleacă. (...) Această întreprindere a rămas cu golul covrigului pentru că tot venitul mergea către altă companie şi aici trebuie să se implice şi Centrul Naţional Anticorupţie”, susţine Ioniţă.

Luni, 27 ianuarie, prim-ministrul Ion Chicu a anunţat că Guvernul va scoate la privatizare în perioada imediat următoare societatea pe acţiuni „Metalferos”, menţionând că va fi „cu un monopol în ţară mai puţin”.

https://www.ipn.md/ro/vladimir-bolea-privesc-privatizarea-metalferos-cu-mare-scepticism-7965_1071089.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite