Vladimir Cebotari, despre anunţul UE de a nu oferi finanţare pentru reforma justiţiei: Trebuie să ne facem temele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, face unele precizări după ce UE a anunţat miercuri, 11 noiembrie, că nu va mai transfera fonduri pentru bugetul de stat al Republicii Moldova pentru a susţine reformele în sectorul justiţiei. „Trebuie sa fim corecţi, clari şi să nu ne lăsăm antrenaţi în speculaţiile care au fost lansate de mai multe surse în privinţa cauzelor şi motivelor unei astfel de decizii”, a declarat ministrul, citat de IPN.

Potrivit lui Vladimir Cebotari, în comunicat e clar expus că în anii 2014 şi 2015 autorităţile din Republica Moldova nu au arătat un angajament suficient pentru a implementa reforme în sectorul justiţiei şi nu este vorba despre un anumit coleg sau altul.

Vladimir Cebotari susţine că restanţele anilor 2014 şi 2015 au fost înlăturate în anul 2016 şi 2017 şi despre aceasta arată toate rapoartele pe Strategia Reformei a Sectorului Justiţiei. „Trebuie să ne facem temele şi să nu admitem aceleaşi greşeli în viitor, chiar dacă alt partid a fost la guvernare”, a mai spus ministrul.

Delegaţia UE la Chişinău menţionează în comunicatul său de presă că a urmărit cu atenţie procesul de implementare a reformelor şi a notat că autorităţile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiţiei în anii 2014 şi 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor şi a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient. 

Acest lucru înseamnă că autorităţile din Republica Moldova nu au îndeplinit condiţiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme al sectorul justiţiei, în valoare de 28 de milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite