Vladimir Cebotari: Modificarea Legii Procuraturii va crea blocaj instituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul democrat Vladimir Cebotari spune că schimbările la Legea Procuraturii s-au făcut în foarte mare grabă. Potrivit lui, proiectul nu are nicio expertiză. În plus, modificările făcute vor duce la blocaj instituţional. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Se argumentează cu faptul că Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu a dorit să arate în trei luni că vrea să facă schimbare. Păi, daţi-i voie să facă această schimbare. El a început procesul de selectare a procurorului general şi rezultatul acestui proces trebuia să fie evaluarea sau concluzia dacă a avut buna intenţie şi dacă au susţinut acest examen. Iată că nu s-a reuşit. De ce? Pentru că nu se doreşte ca această instituţie să fie independentă”, a declarat deputatul.

În opinia lui, modificările operate au o sumedenie de greşeli şi vor crea blocaj instituţional pentru că nu prevăd situaţia în care CSP va refuza toate propunerile făcute de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror general. „Şi atunci ne vom trezi în situaţia veşnică fără procuror general sau o perioadă nedeterminată. Pe lângă faptul că ceea ce se propune contravine tuturor standardelor internaţionale”, afirmă democratul.

Consilierul preşedintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, speră că această modalitate nouă de selectare a procurorului general va aduce un şef al Procuraturii integru. Potrivit lui, această procedură a fost propusă de Ministerul Justiţiei. În opinia consilierului, dacă este bun sau nu acest instrument de numire a procurorului general depinde foarte mult de voinţa politică, dar şi de voinţa de a se reforma a celor din interiorul sistemului justiţiei.

Fadei Nagacevschi spune că este greu să fie numit politizat procesul de numire a procurorului pentru că comisia care va selecta viitorii candidaţi va fi formată din tehnocraţi. „CSP este un alt filtru care selectează din aceşti candidaţi. CSP poate să întoarcă această listă de candidaţi”, a afirmat consilierul.

Ieri seara târziu, Parlamentul a votat modificarea Legii Procuraturii, în varianta propusă de Ministerul Justiţiei şi cu amendamentele propuse de deputaţi. Legea a fost aprobată în a doua lectură. Astfel, candidatul la funcţia de procuror general va fi selectat de către CSP în baza unei liste propuse de Ministerul Justiţiei.

CSP a anunţat săptămâna trecută că la concursul pentru funcţia de procuror general pe care l-a iniţiat anterior şi-au prezentat dosarele şapte candidaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite