Vladimir Golovatiuc: Economia Moldovei se bazează pe consum, import şi împrumuturi externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zinaida Greceanii si Vlad Batrincea foto socialistii.md

Economia Republicii Moldova acum se bazează pe consum, import şi împrumuturi externe. Ţara noastră nu produce şi trăieşte din contul întregii lumi. De această părere este deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc, transmite IPN.

Deputatul socialist spune că prognozele Băncii Naţionale arată că anul curent va creşte nivelul inflaţiei şi odată cu aceasta vor creşte şi preţurile. În opinia lui, într-un stat organizat, odată cu creşterea veniturilor populaţiei, se măresc şi tarifele. 

Parlamentarul spune că anul trecut tarifele pentru diferite servicii au fost majorate nesemnificativ, iar operatorii suportă pierderi şi acestea se vor reflecta în tarife, la un moment dat. Vladimir Golovatiuc spune că această creştere ar putea constitui 30-40%.

Volumul banilor caşh este de peste 21 de miliarde de lei. Din această sumă, spune parlamentarul, circa 40% sunt „bani speculativi”, care ar putea accede pe piaţa valutară în orice moment.

„Bani în economie sunt destui. Problema constă în distribuirea inegală între sectoarele economiei şi păturile populaţiei. Banii nu sunt concentraţi în sectorul de producere, dar pe piaţa financiară, bancară şi valutară. Aceasta este problema. În plus, banii nu sunt împărţiţi egal între toţi oamenii, dar sunt concentraţi în mâinile celor relativ bogaţi”, a declarat Vladimir Golovatiuc la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Potrivit lui, de la 1 octombrie 2009 până la 31 septembrie 2018, Republica Moldova a primit peste 11 miliarde de dolari credite şi granturi. 6,8 miliarde din această sumă au constituit creditele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite