Vladislav Gribincea: Promovările procurorilor trebuie să se bazeze pe meritocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladislav Gribincea

„Fără un sistem meritocratic de numiri şi promovări în serviciul public, nu poate exista o sustenabilitate a acestui sistem şi nu poate exista o anumită autonomie a celor care sunt numiţi. Numirile în serviciul public trebuie să se bazeze în cea mai mare parte pe meritocraţie şi mai puţin pe loialitate faţă de o anumită persoană”, a declarat Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), transmite IPN.

În cadrul prezentării de către CRJM a raportului „Promovarea procurorilor, de la legalitate la realitate (1 ianuarie 2019 – 31 mai 2021)”, Vladislav Gribincea a remarcat că, în pofida prevederilor noii legi cu privire la Procuratură, din 2016, care a limitat discreţia procurorului general şi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în ceea ce priveşte numirile şi promovările, sunt constate aspecte care pot fi îmbunătăţite.

Una dintre constatările de bază ale cercetării este că actuala stare de lucruri din sistemul Procuraturii nu încurajează pe deplin competiţia între procurori, iar, de cele mai multe ori, concursurile pentru funcţiile de conducere sunt simple formalităţi. Din cele 26 de funcţii de conducere scoase la concurs, în cazul a 20 de funcţii s-a înregistrat un singur candidat. De asemenea, 17 din cele 26 de funcţii de conducere scoase la concurs au fost ocupate de candidaţi care deţineau deja interimatul funcţiei pentru care candidau. În cel puţin 65% din cazuri procurorul şef a fost identificat de procurorul general şi investit în funcţie formal, în baza concursurilor organizate de CSP.

Un alt aspect reflectat de autorii studiului ţine de faptul că în 2020 în Procuratură existau 124 de funcţii cu atribuţii de conducere, dintre care doar 12 erau ocupate de femei.

Autorii raportului au recomandat CSP să publice anunţurile cu privire la funcţiile vacante pe pagina web a instituţiei. Concursurile pentru ocuparea funcţiilor vacante să fie organizate la date exacte, de două ori pe ani (nu la fiecare 2-3 luni). O recomandare este şi excluderea practicii de organizare a unor concursuri separate pentru absolvenţii Institutului Naţionale de Justiţie (INJ). Se cer concursuri veritabile, cu mai mulţi candidaţi (integri şi profesionişti) şi efectuarea transferurilor procurorilor în bază de concurs, adică recunoaşterea transferurilor drept promovare.

Studiul care a analizat promovările din sistemul Procuraturii a fost finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova.    

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite