Vladislav Gribincea recunoaşte că l-a numit „blond” pe ex-ambasadorul SUA la Chişinău: „Nu sunt rasist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladislav Gribincea şi Dereck Hogan. Colaj foto
Vladislav Gribincea şi Dereck Hogan. Colaj foto

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, a recunoscut că, într-un schimb de mesaje telefonice cu fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, controversatul procuror Viorel Morari, l-a numit pe ambasadorul SUA de la Chişinău de la acea vreme, Dereck Hogan, „blondul de pe Mateevici” (n.r. - Alexei Mateevici, strada pe care este amplasată Ambasada SUA de la Chişinău).

Într-o postare pe Facebook, prin care Gribincea confirmă autenticitatea descrifrărilor telefonice, publicate de procurorul general Alexandru Stoianoglo, care a vrut să demonstreze legăturile dintre Viorel Morari şi societatea civilă, pe de o parte, iar pe de altă parte legăturile dintre Viorel Morari şi unii ambasadori străini, Gribincea a prezentat scuze publice deja ex-ambasadorului SUA la Chişinău, Dereck Hogan.

„Nu am fost şi nici nu sunt rasist. Nu tolerez rasismul sau orice altă formă de discriminare. Dimpotrivă, asigurarea egalităţii şi combaterea discriminării sunt valori insistent promovate de mine personal, dar şi de CRJM, organizaţia pe care o conduc. Cu toate acestea, am gresit!”, a scris Gribincea.

El susţine că nu avea nici cea mai mică intenţie să ofenseze sau să discrimineze pe cineva. 

„Atunci când domnul Stoianoglo m-a citat, am înţeles că am folosit o expresie rasistă. Şi nici faptul că era vorbă de o corespondenţă privată, nici că ea a fost prezentată manipulator şi cu încălcarea legii nu pot fi o scuză pentru enunţul pe care l-am folosit, indiferent în raport cu cine este folosit! Atunci când greşesc, recunosc, iar astfel de situaţii sunt pentru mine lecţii din care învăţ. Acest caz a fost discutat pe larg şi în cadrul CRJM. Au fost luate deja măsuri pentru ca să nu mai fie admise expresii sau comportamente care pot fi percepute drept rasiste. Pe această cale, vreau să aduc încă o dată scuzele mele profunde Excelenţei Sale Dereck J Hogan dar şi tuturor celor pe care i-am dezamăgit. Toleranţa şi corectitudinea se învaţă zi de zi. Asta fac eu şi îndemn pe toţi să facă”, a mai spus Gribincea.

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări luni, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui, Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.

Alexandru Stoianoglo a prezentat probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. În acest sens, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.

În plus, Stoianoglo susţine că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko, căruia i-a oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media.

La scurt timp dupp aceste dezvăluri, Stoianoglo a fost reţinut şi suspendat din funcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite