Politică

articolul anterior articolul urmator

Vladislav Kulminski: Atacul lui Ion Chicu va fi perceput la Bucureşti ca un pericol iminent de securitate

5
23 May 2020 10:31:54
Autor: Iurii Botnarenco
Ion Chicu l-a întrebat pe Siegfried Mureşan: „Ce-ai făcut, june, în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa?”
Ion Chicu l-a întrebat pe Siegfried Mureşan: „Ce-ai făcut, june, în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa?”

Directorul executiv IPIS, Vladislav Kulminski, consideră că „ceea ce a făcut domnul Chicu este o prostie foarte mare, pentru că în ceea a zis domnul Mureşan nu este nimic nou”.

„Ceea ce a zis Siegfried Mureşan sunt lucruri absolut documentate, lucruri despre care noi vorbim în Republica Moldova în fiecare zi şi sunt lucruri bine cunoscute. Faptul că domnul prim-ministru a venit cu un asemenea atac împotriva unui prieten al Republicii Moldova, împotriva României este o prostie foarte mare pentru că Republica Moldova are un singur aliat şi un singur prieten în situaţia actuală”, a declarat Vladislav Kulminski în cadrul emisiunii „Punctul  pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, citat de IPN

Expertul e de părere că „acest Guvern va fi perceput la Bucureşti ca un pericol iminent de securitate şi cred că această percepţie în fond va fi una corectă”.

Totodată, directorul executiv IPIS susţine că Igor Dodon şi Ion Chicu îşi doresc crearea unei enclave ruseşti, însă acest lucru nu le va reuşi.
 

MAE de la Bucureşti a reacţionat la afirmaţiile lui Ion Chicu, considerându-le denigratoare şi inadecvate în contextul actual al pandemiei în care România a ajutat Republica Moldova. Totodată, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a discutat deja cu omologul său de la Chişinău pe acest subiect, iar ambasadorul Moldovei a fost convocat la Minister.

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacţie dură la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan, după ce acesta a declarat că „Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”.

„Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi. Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de „adus mingi” buni. Ce-ai făcut, june, în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 inregistraţi în toată ţara mea. Si medici, cam tot atîţi. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populaţiei este egal”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.
 
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Siegfried Mureşan a scris că „Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”.
 
„Guvernarea slabă în vremuri liniştite afectează cetăţenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele Partidului Democrat şi cel al Partidului Socialiştilor au destabilizat situaţia politică din Republica Moldova şi au împovărat cetăţenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită”, a afirmat Mureşan.
 
Eurodeputatul a accentuat că „raportul publicat zilele acestea de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund şi cuprinzător (DCFTA) cu Republica Moldova, confirmă că Republica Moldova este în urmă în ceea ce priveşte implementarea reformelor. Sunt aceleaşi probleme despre care eu vorbesc de 5 ani încoace”.
 
„Instabilitatea politică, schimbările frecvente ale guvernului şi evenimentele politice din ultimii ani au contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de implementare a reformelor. În plus, o serie de evenimente au dus la deteriorarea standardelor democratice şi a statului de drept, arată raportul Parlamentului European. Toate acele reforme cerute de UE ar fi întărit instituţiile Republicii Moldova, ar fi redus corupţia şi incompetenţa din instituţii, iar Republica Moldova ar fi fost mai pregătită să-şi apere cetăţenii în faţa crizei COVID-19”, a declarat europarlamentarul.
 
El a specificat că, deşi actualul guvern şi-a declarat disponibilitatea de a continua integrarea cu Uniunea Europeană, acelaşi raport spune că viitorul reformelor rămâne incert, pentru că succesul final al modificărilor din domeniul de justiţie şi anticorupţie va depinde de voinţa politică a actualelor autorităţi, care tind să-şi favorizeze persoanele asociate guvernării.
 
„Guvernul Republicii Moldova nu trebuie să mai întârzie cu reforme precum consolidarea independenţei instituţiilor statului, garantarea separării puterilor în stat şi independenţa sistemului judiciar şi a celui de urmărire penală. Trebuie să lupte împotriva corupţiei, să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale cetăţenilor şi nu în ultimul rând, să avanseze în investigarea fraudei bancare din 2014”, a mai spus Mureşan.

 


 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Victor Nagy
23.05.2020, 10:51:20

.... Cred că este al 8 -9 -lea articol pe aici .... pe tema asta , dar populimea nu pune botul . Mai insistați .

-2 (4 voturi)
Coco
23.05.2020, 11:23:24

Paiii, vad ca tu ai pus...pe invers, dar tot l-ai pus. :))

+3 (3 voturi)
jan11
23.05.2020, 15:52:18

Victor Nasty-Tot pe baricade Victoras,tot pe baricade?Da' tu nu dormi,nu mananci,nu-ti bati copiii?

+1 (1 vot)
Ivan Turbinca
24.05.2020, 09:51:39

E-he,tare bine vedeti paiul la moldoveni,chiar daca aveti o cojcomete barna pe pe ochi.Nu va place cand va da cineva cu nasul prin fasole! Aoleu,ma scuzati,nu-i civilizat sa le reprosem fratilor mai mari!-:)))

0 (2 voturi)
jan11
24.05.2020, 12:57:17

Turbelinca-Se spune 'cogiamite','cogiamitea' sau,mai frecvent,'ditamai' bai rusache.Jos labele de pe limba romana,nu-i de tine.

Modifică Setările