Politică

articolul anterior articolul urmator

Voronin, despre participarea lui Codreanu în alegeri: Dacă românii nu au reuşit să ocupe Moldova ca Antonescu, încearcă prin candidaţi de la Bucureşti

9
22 May 2018 12:13:21
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO pcrm.md
FOTO pcrm.md

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, îndeamnă alegătorii să nu participe în turul II al alegerilor anticipate din Chişinău, pentru că cetăţenii „nu au de câştigat nimic”. Fostul şef de stat consideră că viitorul primar nu va reuşi să realizeze ceea ce a promis, din cauza mandatului său de doar un an.

„Nu vă faceţi grijii că va câştiga unul sau va pierde altul. Problema e alta. Voi, chişinăuienii, veţi pierde dacă veţi participa în alegeri, dar nu cei care vor câştiga. Vor câştiga cei care stau în spatele acestor candidaţi”, a declarat Vladimir Voronin luni, 21 mai, la emisiunea „Important” de la TVC21.

Comunistul s-a arătat deranjat că printre candidaţii din alegerile anticipate din Chişinău a fost şi reprezentantul PUN, depupatul român Constantin Codreanu. 

Potrivit lui Voronin, Constantin Codreanu nu ar deţine cetăţenia moldovenească. Întrebat cum a fost Codreanu înregistrat de CEC în cursa electorală în ala caz, preşedintele PCRM a dat de înţeles că aceasta este posibil, justificând prin faptul că CEC-ul ar fi controlat politic.

„Dacă nu au ocupat Moldova aşa cum au ocupat-o românii împreună cu Antonescu în '41, în aşa caz haideţi să o ocupăm prin candidaţi de la Bucureşti. Casă de nebuni”, a subliniat Voronin.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Constantin Dan
22.05.2018, 13:36:54

Un idiot rusificat susține că Antonescu a ocupat Gubernia molotovia la rândul ei ocupată de ruși,adică România a ocupat propriul teritoriu?!

+2 (2 voturi)
ion sbucium
22.05.2018, 15:48:07

Cu regret, comportamentul fraților români in 1918-1940 a fost mai rău, mai umilitor, mai discriminator, mai necivilizat decât comportamentul administrației străine rusești din ultimii ani înainte de căderea Imperiului Rus. Dupa revoluția rusa din 1907 si mai ales după revoluția democratica din februarie 2017 moldovenii basarabeni, la fel ca alte popoare (finlandezii, polonezii, balticii, trancaucazienii etc.) primise LIBERTĂȚI si DREPTURI DEMOCRATICE, pe care nu le avuse pana atunci niciodata si care nu existau nici in Romania Regala - toate aceste drepturi au fost suprimate de administrația românească de ocupatie, adusa in Basarabia in întregime din regat. La 28 iunie 1940 multi basarabeni au ieșit sa-i întâmpine cu bucurie si cu flori Armata Rosie, crezând ca acestea sunt aceeasi "'rusi buni" ai țarului, de care s-au despărțit in 1917. Aceștia, însa, erau rusii bolșevici ai lui Stalin, care nu peste mult timp aveau sa înceapă deportările in Simeria.

-3 (3 voturi)
Constantin Dan
22.05.2018, 18:31:47

Bine că recunoști că le-a acordat,,drepturi și libertăți democratice pe care nu le avusese până atunci sic!" imperiul rus al răului.Acum democrația bolșevicilor se revendică de la imperiul țarist că să vezi ce penibili sunt groparii ruși bine alcoolizați că Făgărași Sbucium care este bine amețit și confundă Siberia unde și-au pierdut viața sute de mii de români cu Simeria o localitate din România punct nodal de cale ferată și fără închisori sau gulaguri!.

+2 (2 voturi)
ion sbucium
23.05.2018, 01:43:49

Greșeala de tipar, nici n-am știut de localitatea Simeria din Fagarasi. Am sa mai aduc un detaliu... Daca pana la 1940 basarabenii erau bătuți, împuscați fără a li se da voie sa-si apere nevinovăția in fata unui judecător - jandarmul român era in drept sa facă orice abuz, apoi la a doua venire a românilor in Basarabia in 1941 nemții le-au interzis sa-si bată joc de basarabeni. Cu toate ca era situație de război, au început sa lucreze judecătoriile, fiecare caz era cercetat si dacă se dovedea ca basarabeanul este nevinovat - era eliberat, ceea ce n-a fost din 1918 si pana in 1940. In noile județe din Transnistria au fost înrolați multi basarabeni in calitate de polițiști, primari etc., deoarece ei, spre deosebire de regățeni, cunoșteau limba rusa si puteau sa se înțeleagă cu populația locala, formata din moldoveni, rusi, ucraineni, polonezi, evrei. Regățenii aici n-aveau ce face. Basarabenii isi amintesc cum după 1918 in Basarabia erau trimis sa le fie primari regățeni, in deosebi olteni, ca aia erau mai rai, mai nemiloși la inima, si veneau in opinci si cu traista in bat, asta le era toată averea, iar deja la evacuare peste Prut la 26-28 iunie 1940 nu le ajungeau care, căruțe ca sa încarce cât au agonisit prin abuzuri si jaf de la sărmanii basarabeni.

-1 (1 vot)
ion sbucium
23.05.2018, 02:17:05

De la apariția pe harta politica a Europei a statului independent Romania in anul 1878 si pana la revoluția din decembrie din 1989 - 111 ani Romania a fost condusa in exclusivitate numai de dictaturi - regala, legionara, fascista si național-comunista. Ideile, convingerile civilizate, libere, DEMOCRATICE le-au fost străine românilor, mai ales celora din ex-Valahia, in care pana la unirea din 1859 aproape ca n-au existat țărani liberi răzeși, ca in Moldova, dar numai țărani iobagi (români) si robi (țigani) si deprinderile,obiceiurile, mentalitatea stăpânitorilor de sclavi si semi-sclavi, din "vita nobila de Traian" a rămas înrădăcinată încă mult timp, de-aceea fiind aduși in administrația de ocupatie in Basarabia, ex-valahii se comportau sălbatic cu basarabenii cum s-ar fi comportat cu argații si robii lor, nu întâmplător guvernul Romaniei prin lege de stat, in plin secol XX, a instituționalizat PEDEAPSA FIZICA CORPORALA, preluata direct din sclavagismul Romei "bunicului Traian". Convingerile DEMOCRATICE lipsesc si la unii ""unionisti"" de azi, care vad in "'unire" nimic altceva decar REPETAREA abuzurilor din trecut in fosta colonie - Basarabia si prosperitatea Romaniei cea din interbelic pe seama jefuirii "'frățești" a noilor provincii "'unite" in 1918. Pachetul de legi cu privire la RETROCEDAREA AVERILOR pierdute de români (polițiști, jandarmi, militari, primari etc.) in Basarabia, Bucovina etc. - nu-i altceva decât o pregătire de o noua reîmpărțire a averilor, pământului, imobililor la stăpânii români de pana la 1940 si un JAF frățesc cu legea in mana a moldovenilor basarabeni de azi, care vor trebui sa întoarcă pământul, casele etc. - necondiționat, FĂRĂ NICIO RĂSCUMPĂRARE, toate contractele de vânzare-cumpărare, moștenire, dăruire, primire de la stat etc. după 1944 si pana in prezent îndată după "unire"' vor fi declarate nule, nevalabile. Iata motivul economic - pentru care românii, cu actele cadastrale gata scoase din arhive, vor cât mai degraba "unirea", iar cetățenii R.Moldova o resping, știu ce ii asteapta după "unire".

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările