Politică

articolul anterior articolul urmator

Voronin explică de ce a refuzat în 2003 federalizarea ţării: Transnistria era să-şi declare independenţa chiar în a doua zi

4
13 Feb 2018 09:59:16
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Constantin Grigorita
FOTO Constantin Grigorita

Deşi este acuzat adesea de către Igor Dodon că în 2003 nu ar fi trebuit să respingă „planul Kozak”, document ce presupunea federalizarea ţării, fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin susţine că nici acum nu l-ar fi semnat.

Vladimir Voronin a dat de înţeles că documentul respectiv era scris sub forma ce-i permiteau Transnistriei să-şi declare independenţa.

„Ştiţi ce avea să se întâmple? Avea să semnez şi a doua zi Igor Smirnov avea să declare independenţa Transnistriei. Cum spun preoţii - Amin. Eu singur însumi avea să transmit Transnistria să se ducă ca stat independent”, a explicat Vladimir Voronin luni, 12 februarie, la emisiunea „Adevărul Live”.

Voronin a negat că Moscova ar fi cea care a formulat textul „planului Kozak” în aşa fel încât acest fapt să dezavantajeze Chişinăul, precizând că documentul a fost scris la Chişinău.
 
„Aici putem merge şi mai departe, după aceasta (după semnare) cine avea să ceară această autonomie? Găgăuzia”, a menţionat fostul preşedinte.

Liderul comuniştilor de la Chişinău a infirmat declaraţiile lui Igor Dodon că ar fi respins „planul Kozak” după o întrevedere cu ambasadorul american.

„Nu m-a vizitat nimeni şi nu m-a influenţat nimeni”, a spus Voronin.
 

Amintim că Planul Kozak a fost propus conducerii de la Chişinău în anul 2003 ca un document ce trebuia să ducă la soluţionarea definitivă a conflictului de pe Nistru şi să transforme Moldova într-o federaţie, iar regiunea transnistreană să aibă drepturi egale în cadrul noii structuri de stat.

Drept urmare, trebuia să fie constituit unui stat moldovenesc federal asimetric cu un Parlament bicameral.

Legile trebuiau consimţite de Senat, care era format din 13 reprezentanţi ai Chişinăului, 9 ai Transnistriei şi 4 din Găgăuzia. 

Preşedintele Republicii Moldova de atunci, Vladimir Voronin, a respins planul Kozak pe ultima sută de metri, iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a fost întors din drum spre Chişinău, unde cei doi şefi de state trebuiau să semneze planul Kozak.

Amintim că Igor Dodon a declarat într-un interviu recent că problema transnistreană a apărut din cauza declaraţiilor antiruse şi naţionaliste de la Chişinău, la începutul anilor '90. Şeful statului susţine că a existat o oportunitate de a soluţiona conflictul din stânga Nistrului în anul 2003, atunci când Moscova a propus să fie semnat „planul Kozak”, cel care, potrivit preşedintelui, ar fi păstrat integritatea ţării şi ar fi pus capăt „pericolului românesc”.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
13.02.2018, 10:11:31

Comentariu considerat abuziv.

ion sbucium
13.02.2018, 11:29:58

Voronin o face pe eroul, dar el nu s-a opus sa-si depună semnătura sa pe toate paginile Planului Kozak, mai rămânea de pus adauza ultima semnătura finala împreuna cu Putin si la sigur ca ar fi pus-o, dacă in ajun nu ar fi intervenit ambasadorii din principalele state occidentale, care i-au arătat lui Voronin ce conturi personale ale sale vor fi înghețate in caz ca va semna Planul. Asta l-a făcut pe Voronin sa bată in retragere si sa-i telefoneze lui Putin si sa-i spună ca nu poate semna Planul Kozak. Putin l-a trimis pe Voronin la origini printr-un cuvânt din 3 litere rusești, si-a contramandat vizita si de atunci Voronin a intrat in discgratia lui Putin. Moscova a facut totul ca locul PCRM-ului pe eșichierul politic de stânga sa-l ocupe PSRM-ul lui Dodon si azi, PCRM-ul, fără susținerea Moscovei, nici nu moare, dar nici nu trăiește - e partidul care a pierdut cei mai multi deputați trecuți la PDM. Încercările lui Voronin de a place don nou si a-si răscumpăra vina in fata lui Putin au dat greș. - "Moscova nu crede lacrimilor!"

-1 (1 vot)
ion sbucium
13.02.2018, 11:55:34

PCRM-ul n-a fost distrus total si după 2004 rolul sau este cel de a pregăti "cadre" pentru celelalte partide pro-ruse - conform experienței încercate a școlii sovietice de partid. Rar partid pro-rus in R.Moldova care sa nu aibă discipoli școliți in partidul lui Voronin si care azi continua practicile comuniste organizatorice si de lupta. Discipolii școlii lui Voronin continue sa conducă țara si după ieșirea PCRM de la guvernare si trecerea in opoziție. Multe din schemele de fraudare a consumatorilor de gaze, căldura, electricitate, apa etc., precum si de devalizare a băncilor - au fost preluate după 2009 de partidele din AIE de la guvernarea anterioara comunista Voronin - Dodon- Greceanii.

-1 (1 vot)
ion sbucium
13.02.2018, 12:51:44

Lozinca PLDM-ului lui Filat la alegerile din 2009 "Moldova - fără comuniști, Moldova - fără Voronin!" - după 2009 si pana in prezent s-a realizat taman INVERS si in rezultat avem Moldova - cu un PLDM si PL pus pe brânci, cu Filat la pușcărie si Chirtoaca sub urmărire penala si cu PCRM si Voronin nelipsiți din parlament si din viata politica a tarii. Ca sa vezi cum is "'revoluțiile"' estea - Unde dai si unde - crapă!

-1 (1 vot)
Modifică Setările