Vot final pentru bugetul asigurărilor sociale şi fondurile de asistenţă medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Parlamentul a votat vineri, 15 decembrie, în lectură finală, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 şi Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2018, transmite IPN.

Veniturile BASS vor constitui 19,247 miliarde de lei, 34,8% fiind transferurile de la bugetul de stat. Contribuţiile de asigurări sociale de stat sunt estimate la 12,546 miliarde de lei. Se menţine contribuţia de asigurări sociale de stat în cuantum de 29% din fondul de remunerare, din care partea datorată de către angajator va constitui 23% şi partea datorată de angajat – 6%.

La fel, este menţinut tariful contribuţiei de asigurări sociale de stat în proporţie de 22% la fondul de remunerare a muncii persoanelor angajate în baza contractului individual de muncă în sectorul agricol, din care 6% vor fi subvenţionate de la bugetul de stat.

Persoanele fizice care desfăşoară activitate pe cont propriu (întreprinzători individuali, avocaţi, notari, executori judecătoreşti, administratori autorizaţi), precum şi titularii patentei de întreprinzător vor plăti în 2018 în BASS 8424 de lei. Aceeaşi sumă va fi achitată şi de persoanele fizice pentru asigurarea benevolă, pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale. Pentru persoanele fizice proprietari sau arendaşi de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile în mod individual, taxa fixă de asigurare va constitui 2148 lei.

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2018 prevede venituri şi cheltuieli în mărime de 6,659 miliarde de lei. În 2018, prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi alte recompense va rămâne la nivel de 9%, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5%. Şi în sumă fixă prima este păstrată la nivelul anului 2017 şi va constitui 4.056 lei.

Vor fi menţinute şi reducerile la plata poliţei de asigurare medicală. Se va achita doar 50% din costul poliţei dacă ea va fi procurată în primele trei luni ale anului viitor, agricultorii vor beneficia de reducere de 75%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite