Vot final, cu protestul opoziţiei, pentru modificările la sistemul de pensii din R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Deputaţii din Partidul Acţiune şi Solidaritate au votat, în lectură finală, modificările la Legea privind sistemul public de pensii. Opoziţia, care critică majorarea vârstei de pensionare, a protestat, blocând tribuna centrală, transmite IPN.

Înainte de prezentarea raportului de către preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, care este şi autorul iniţiativei, opoziţia parlamentară a blocat tribuna. Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor şi cei din Partidul Şor au ieşit în faţă cu pancarte şi au scandat: „Ruşine!”. Vicepreşedintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că subiectul este prea important ca să fie dezbătut astăzi. Acesta a cerut ca proiectul să fie retras de pe ordinea de zi şi să fie supus consultărilor publice autentice.

„Noi nu trebuie să transformăm Parlamentul într-o maşinărie de vot. Vă aducem aminte că în prima lectură aţi votat acest proiect noaptea, de aceea rugăm respectuos ca acest subiect să fie eliminat”, a declarat Vlad Batrîncea.

În replică, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarată că demersul cu privire la excluderea proiectului de pe ordinea de zi deja a fost supus votului, însă propunerea nu a fost susţinută.

Dan Perciun a prezentat raportul Comisiei de pe loc, pe fundalul scandărilor: „Ruşine!”. Pentru iniţiativa legislativă au votat 53 de deputaţi PAS.

Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi va fi de 63 de ani. Pentru femei vârsta de pensionare va creşte treptat până la 63 de ani. La 1 ianuarie 2022 va fi de 59 de ani şi 6 luni, majorându-se cu 6 luni în fiecare an, până în 2028. Dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung îl au persoanele care au stagiul contributiv de cotizare decât cel prevăzut în lege – cu cinci ani pentru bărbaţi şi trei ani pentru femei. O altă reglementare se referă la revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie. De asemenea, este prevăzut şi un coeficient de majorare a pensiilor, în valoare de 50% din creşterea economică reală pentru anul precedent, care la fel va fi acordat la data de 1 aprilie, în sumă fixă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite