Zăngănit rece de cătuşe la uşa lui Dodon: Nici o limită în campania electorală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon
Igor Dodon

Turul al doilea de scrutin pare aparent lipsit de vlagă şi relevanţă. Nu am văzut încă nici o dezbatere şi nu e sigur că vom vedea vreuna. În schimb, candidaţii acţionează în teritoriu şi-şi pregătesc electoratul pentru turul al doilea.

Mai complicat este faptul că Igor Dodon a realizat că poate pierde alegerile de duminică. Şi că răsună zăngănit rece de cătuşe pe la uşa sa, după alegeri. Că-şi joacă viaţa, libertatea şi banii duminică. E motivul pentru care nu mai are nici un scrupul: atacă, trişează, fură, utilizează resursele statului, totul pentru a forţa o victorie furată, deşi a fost avertizat că, dacă nu respectă regulile jocului democratic şi fură alegerile, nu va fi recunoscut Preşedinte, iar cetăţenii Republicii Moldova nu vor accepta asemenea malversaţiuni şi vor ieşi în stradă.

Dodon şi alterarea, furtul, malversaţiunile la alegeri

Până una-alta, Igor Dodon şi-a acţionat toate pârghiile de influenţă şi putere. Cu sprijinul lui Pavel Filip, care intră în cel mai urât fel în istorie după acest scrutin, şi-a eliberat posturile de miniştri încă dinaintea alegerilor pentru a putea numi înlocuitori favorabili cu care să răsplătească şi să plătească voturi la Partidul Shor şi, eventual, Partidul Nostru.

În plus, a acţionat pe toate căile pentru a amplifica prezenţa la urne a cetăţenilor din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova pe bani, cu transportul asigurat la urnele dedicate din dreapta Nistrului. Şi nu contează monitorizarea – o linie, un paragraf în raportul şi aşa negativ. Nu mai contează pentru Dodon că subminează grav dosarul relativ bun din alegeri al Republicii Moldova – mai puţin votul la Chişinău de acum doi ani.

Baza vor fi votanţii din raioanele de răsărit care pot ajunge la 30.000 de voturi preponderent pentru Dodon. Apoi voturile din Federaţia Rusă, unde nu există observatori, iar votanţii sunt constrânşi, condiţionaţi în diferite feluri, în primul rând de legalizarea şederii în Rusia. Şi de aici pot veni, de această dată, până la 30.000 de voturi. Dacă adăugăm mobilizarea internă, cu preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi primari chemaţi la picior de Dodon la Preşedinţie şi condiţionaţi, putem avea suprize mari. Cum instrumentarul administrativ este folosit cu asupra de măsură, e de aşteptat să avem cele mai puternice argumente de alterare a alegerilor de către Dodon şi acoliţii săi.


Maia Sandu

Imagine indisponibilă

Coaliţia anti-Dodon şi mesajele pentru a aduce diaspora la vot

De partea cealaltă, Maia Sandu se bazează preponderent pe voturile din străinătate. Nu ştiu, însă, dacă dublarea celor 150.000 de voturi din diaspora e posibilă. Din contra, mai degrabă e dificil de crezut. Miza e mare, dar în faţa scorului important obţinut în primul tur ar putea apare reacţii nepotrivite când deplasarea la urne e prea costisitoare, şi să avem alegeri grele dar pragmatice în care lumea să nu mai vină la urne, sperând că trendul din primul tur se repetă.

Dacă adăugăm aici o anumită dezangajare a unora dintre votanţii contracandidaţilor ieşiţi din cursă, care vor sta cel mai probabil acasă, avem o frescă mai puţin avantajoasă asupra perspectivelor electorale ale candidatului pro-european. Încă sunt aşteptate mesajele pentru unionişti, români, pro-români şi pro-europeni, dar şi pro-ruşi pragmatici sau anti-Dodon.

Din păcate, redesenarea agendei şi a competiţiei în formatul naraţiunii vizând consolidarea unei coaliţii anti-Dodon nu a avut loc. Nu şi-a asumat Maia Sandu această perspectivă sau naraţiune sau mai degrabă e posibil ca această formulă să nu fi trecut în planul comunicării mediatice, pe o piaţă media dominată de trusturile lui Dodon sau pro-Dodon, cert e că mesajul nu a ajuns la masa mare a votanţilor. Şi nu tot electoratul e conectat la social media. Mesajele concrete sunt aşteptate în această săptămână, chiar dacă sunt profund geopolitice – Est contra Vest sau mai exact o formulă nuanţată geopolitic, orientare occidentală cu relaţii decente cu Moscova.

În rest, toţi candidaţii – mai puţin Violeta Ivanov – au marcat opţiunea anti-Dodon sau direct pro-Maia Sandu. Aici votanţii lui Renato Usatâi îl vor urma într-o anumită proporţie, alţii vor sta acasă şi, probabil, o parte va fi anti-Dodon. În lipsa unei indicaţii directe, şi votanţii Partidului Shor se vor alinia mai degrabă în formatul anti-Dodon/pro-Rusia. Dacă unii vor primi fotolii în Guvern, în zilele acestea, e posibilă o reorientare pro-Dodon.

În rest, vedem toată pleiada de mesaje ale polit-tehnologilor ruşi cu stele de la FSB/SVR şi GRU pe umăr, din stafful lui Dodon. Că tocmai nega, neconvingător, legăturile cu cei fixaţi deja de camerele de luat vederi şi probaţi în sediul PSRM. Cum altfel pot fi categorisite acele leaflet-uri - foi electorale cu falsuri şi presupuneri, PR negativ la adresa Maiei Sandu. Ar trebui acum ca fostul premier pro-european să stea şi să dezmintă aberaţiile de acolo? Nicidecum. Asta şi-ar dori campania lui Dodon, să o pună în defensivă.

Din experienţă, azi aş recomanda campaniei Maiei Sandu să meargă pe mesajul Opriţi-l pe Dodon!, pe corupţia lui Dodon, furtul la urne, pe malversaţiuni, pe eliminarea unioniştilor, românilor şi pro-românilor, a pro-europenilor din administraţie, care reprezintă peste 50% din cetăţeni şi peste 80% din funcţionari. Aici ar trebui ca Maia Sandu să obţină sprijinul major. Contestarea remanierii guvernamentale în prag de alegeri e şi asta o cale relevantă, dacă şi Curtea Constituţională poate primi argumente suficiente pentru a ridica dubii asupra procedurii lansate în disperare de cauză de Dodon, pe ultima sută de metri, cu ajutorul gestului lui Pavel Filip de a-şi retrage miniştrii din guvern în prag de alegeri.

În rest, iresponsabilitatea e la ea acasă şi merită sancţionată împotriva PDM şi a PSRM-ului lui Dodon. Cei doi lideri, Filip şi Dodon, au lăsat Republica Moldova fără ministru de Externe şi fără vicepremier pentru reintegrare în prag de alegeri, ca să nu mai vorbim despre ministrul educaţiei. În plus, nici o preocupare pentru pandemie, pentru dezastrul economic, pentru nebuniile de decizii aberante luate de administraţia ostentativ pro-rusă a lui Dodon. Că tot îndemnau unii pescuitori în ape tulburi să ignorăm geopolitica. Dodon şi Rusia lui Putin, cu ingerinţe directe în alegeri, au demonstrat că nu se abţin şi nu pot face acest pas, că rămân legaţi de geopolitică.

În fine, mobilizarea diasporei este foarte importantă. Şi cea din România, şi cea din alte state, unde votanţii trebuie să revină la urne. Chiar dacă valul pandemic e mai important în statele europene, chiar dacă frigul e mai adânc. Dar şi speranţa pentru eliminarea lui Dodon e la cote ridicate. Aşa cum mobilizarea votanţilor candidaţilor ieşiţi din cursă, participarea acestora la mobilizare şi la supravegherea alegerilor, angajarea lor în campanie este la fel de importantă pentru victoria de duminică. Ca şi soluţionarea dilemei alegerilor anticipate după prezidenţiale, o temă complicată pe masa staffului electoral şi al juriştilor PAS.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite