ZdG: Detalii noi despre dosarul finanţării din străinătate a PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Ziarul de Gardă scrie că procesul penal pe faptul unei eventuale finanţări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiţă.

O ordonanţă în acest sens a fost emisă în decembrie 2019 de către şeful suspendat al Procuraturii Anticorupţie (PA), Viorel Morari. Tot în decembrie 2019, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informaţii despre donaţiile primite de PSRM, dar şi despre mai multe companii şi persoane afiliate socialiştilor, printr care se numără mai mulţi deputaţi, dar şi preşedintele Fundaţiei „Din Suflet”, notează Ziarul de Gardă.

Potrivit documentului care a ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să prezinte fotocopiile tuturor actelor deţinute în privinţa mai multor persoane şi companii care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiştilor (provenienţa, plata impozitelor pe venit, declaraţii pe venit etc.).

Totodată, procurorii anticorupţie au solicitat Serviciului Fiscal de Stat şi prezentarea actelor de control privind sursele de finanţare a PSRM.

Urmare a investigaţiilor, procurorii au constat că în februarie 2016, pe conturile societăţii „Exclusiv Media” SRL, au ajuns mijloace băneşti în suma de 1 499 884 de euro de la compania offshore Westerby Limited, înregistrată în Bahamas.

Ulterior, în lunile martie şi aprilie 2016, directorul societăţii, deputatul Petru Burduja şi soţia deputatului Corneliu Furculiţă, care este fondatorul „Exclusiv Media”, au retras de pe conturile companii peste 20 de milioane de lei, invocând restituirea ajutorului financiar obţinut de la persoane fizice. Totodată, s-a constatat că „Exclusiv Media” SRL a primit împrumuturi de la 11 persoane fizice afiliate, în valoare de peste 5 milioane de lei, inclusiv 100 de mii de dolari SUA de la compania nerezidenţială Bulwer Developtment LP (reprezentant fiind Iaroslav Ţurcan). Ţurcan figurează în calitate de preşedinte al Fundaţiei „Din Suflet”, fondată şi administrată de Galina Dodon. Articolul integral pe zdg.md.

Amintim că o investigaţie publicată în 2016 de către jurnaliştii de la RISE Moldova arată că, înainte de alegerile prezidenţiale din Moldova din 2016, PSRM, condus la acea vreme de Igor Dodon, ar fi primit de la o companie offsore creată în Bahamas şi conectată la Federaţia Rusă peste 30 de milioane de lei.

Banii ar fi intrat în Republica Moldova prin intermediul unei companii media, ulterior au ajuns la sponsorii PSRM.

Compania offshore Westerby Limited din Bahamas a transferat aproximativ 33 milioane de lei (1.5 miliaone de dolari) în baza unui contract de împrumut către Exclusiv Media SRL din Moldova, fiind fondată în anul 2011 de o persoană de încredere a lui Dodon, Corneliu Furculiţă, însă administrată de un socialist, Petru Burduja.

Mai târziu, Exclusiv Media SRL împrumută 20 milioane de lei câtorva persoane care sunt şi sponsorii PSRM-lui, bani în sumă de 500.000 fiecăruia. Ca mai apoi, aceştia să doneze banii partidului. Vezi investigaţia integrală realizată de RISE, aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite