Ziua Memoriei. Eroii căzuţi la Nistru, comemoraţi la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroii căzuţi în conflictul armat de la Nistru, din 1992, au fost comemoraţi vineri, 2 martie, la Chişinău. După serviciul divin şi depunerile de flori la plăcile comemorative din incinta MAI şi la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare, voluntari, militari şi poliţişti au mers în marş până la Complexul memorial Eternitate, unde au participat la un miting de comemorate, transmite IPN.

Zaharia Sclifos îşi aminteşte că a fost comandantul primului grup care a plecat pe câmpul de luptă. 

„A fost greu, cel mai mult au suferit copii mei deoarece au rămas singuri. Au rămas fără mamă, i-am crescut singur. Mulţi copii au rămas orfani după război şi fără casă”, a spus Zaharia Sclifos.

„Ne-au înarmat în unitatea militară de la Floreşti şi, când ne duceam la luptă, mă cuprindea spaima. Eu în viaţa mea nu am tăiat o găină, dar acum trebuie să omor oameni. E dureros faptul că războiul a stricat relaţiile dintre oameni”, regretă Victor Cotloi, participant la acţiunile militare de la Nistru.

Iurie Harabadji spune că a fost detaşat să lupte în satul Cocieri, Dubăsari, de la Comisariatul de Poliţie Buiucani. 

„Dorim ca niciodată să nu mai fie războaie, să nu mai treacă cineva prin ceea ce am trecut noi. Câteodată şi noaptea ne aducem aminte de acele lupte”, a afirmat Iurie Harabadji.

Prezent la mitingul de comemorare, premierul Pavel Filip a spus că cea mai mare recunoştinţă pentru eroii căzuţi în conflictul armat de la Nistru este să fie păstrată memoria pentru jertfa lor. Un popor nu are prezent şi nu are viitor, dacă nu îşi cinsteşte eroii. 

„Apreciem înalt curajul, bărbăţia, patriotismul poliţiştilor, militarilor, rezerviştilor şi voluntarilor care s-au ridicat în apărarea locuitorilor din stânga Nistrului”, a menţionat Pavel Filip.


„În anul 1992 a fost cam tot aşa. A fost frig. Moldovenii au văzut altfel cum curgea Nistrul, au văzut altfel noaptea şi respirau altfel. Pur şi simplu, au ieşit din casă, şi-au luat rămas bun de la familii, neînarmaţi au mers la Nistru”, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-o adresare publică, menţionează că anul 1992 a fost umbrit de evenimentele sinistre de la Nistru, care au răpit sute de vieţi, au distrus destinul a mii de oameni. La 26 de ani distanţă, rămânem ostaticii conflictului transnistrean nesoluţionat, care împiedică dezvoltarea Republicii Moldova. 

„Ca să nu cădem iar victime ale confruntării forţelor interne şi externe, noi trebuie să apărăm cu fermitate interesele noastre naţionale, să promovăm o politică externă înţeleaptă şi echilibrată”, a spus Igor Dodon.

Astăzi, 2 martie, se împlinesc 26 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. În acţiunile de luptă au participat în jur de 30 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Circa 300 de combatanţi şi peste 400 de civili şi-au pierdut viaţa, iar câteva sute au fost râniţi. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite