Zubco, eliberat din funcţie cu vot unanim. Comuniştii şi liberal-democraţii cer capul lui Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zubco a fost demis
Valeriu Zubco a fost demis

Demisia lui Valeriu Zubco din funcţia de procuror general al Republicii Moldova a fost aprobată de toţi deputaţii prezenţi la şedinţa extraordinară a Parlamentului.

În luările de cuvânt pe acest subiect, liderul PCRM Vladimir Voronin, dar şi câţiva deputaţi liberal-democraţi au insistat că demisia lui Zubco nu este suficientă şi că, de fapt, capul tutror răutăţilor este democratul Vlad Plahotniuc. Ei au cerut demisia acestuia din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului.

„În trei săptămâni nu am auzit niciun cuvânt de la procurorul general. Toate zbuciumările lui au fost anunţate de Marian Lupu. Anume el ne-a minţit că Valeriu Zubco s-a autosuspendat din funcţie, când acesta şi-a prelungit concediul de Crăciun. Anume el ne-a minţit că Zubco şi-a dat demisia din proprie iniţiativă. Liderii Partidului Democrat au devenit suflorii şi avocaţii lui Zubco. Dacă nu va fi demis Vlad Plahotniuc, stăpânul lui Valeriu Zubco şi al lui Marian Lupu, nu costă nimic nicio comisie de anchetă, iar această crimă nu va fi niciodată elucidată“, a declarat Vladimir Voronin.

De asemenea, liderul comuniştilor a dat de înţeles că PCRM nu va accepta funcţia de procuror general, aşa cum a propus anterior Vlad Plahotniuc, deoarece Procuratura trebuie depolitizată: „Aveţi nevoie de un alt Zubco cu carnet de partid, de data această al PCRM. Căutaţi-l în altă parte!“

Liberal-democratul Ion Butmalai a fost şi mai dur. „De numele lui Vlad Plahotniuc sunt legate cazuri grave ce nu permit aflarea lui în funcţa de prim-vicepreşedinte al Parlamentului - atacuri raider asupra sistemului financiar-bancar, însuşirea bunurilor statului sau proprietăţilor private, dublă identitate, crimă organizată etc. [...] Vlad Plahotniuc continuă prin manipulare să exercite presiuni asupra clasei politice, îngenunchează justiţia, îşi persecută foştii parteneri de afaceri şi partenerii de guvernare, corupe deputaţi din opoziţie, dar şi alegători. Cine-i dă dreptul să interzică democraţia?!“, s-a întrebat deputatul.

„Mi-e ruşine că ne-am transformat în maşini de vot atunci când liderii noştri încheie tranzacţii. Ce le vom spune alegătorilor? Cu ce nu suntem complici cu mafia?“, a adăugat Butmalai.

Colegul său de fracţiune, Alexandru Cimbriciuc, a spus că „se creează impresia că Procuratura Generală serveşte unui partid, iar dosarele apar şi dispar în interese politice“. „Cazul din Pădurea Domnească denotă cât de repede sunt instrumentate dosare politice atunci când Procuratura Generală este criticată pentru tăinuire şi conspiraţie“, a comentat el dosarele în care figurează ministrul Sănătăţii.

La aceste dosare „cusute cu aţă albă“ s-a referit şi liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. „În trei ani, Procuratura Generală nu doar că nu a progresat, păstrând aceleaşi cadre şi metode, ba chiar a regresat. Poate unicul [...] gest demn al procurorului general a fost depunere demisiei la aproape o lună de la incident, scutindu-ne de discuţii în Parlament, inclusiv de modifcare legislaţiei pentru a-l putea trimite în demisie“, a spus Streleţ.

Liberal-democrata Maria Ciobanu a menţionat că „Procuratura Generală a devenit un instrument abil de tăinuire a crimelor, de fabricare a dosarelor, o bâtă politică“  şi i s-a adresat prim-vicepreşedintelui Parlamentului: „Lăsaţi politica, coborâţi din prezidiumul Parlamentului, căutaţi-vă de afaceri. Dacă vreţi binele Republicii Moldova, a cetăţenilor, uitaţi de visele halucinante de a fi stăpân pe toate. [...] Dacă admitem că tot ce se vorbeşte despre Vlad Plahotniuc nu este adevărat, oricum trebuie să-şi dea demisia pentru că este compromisă imaginea guvernării“.

Liberalii au fost rezervaţi. Ana Guţu a declarat că întreg sistemul judiciar şi de acuzatori de stat a picat testul şi a pus la îndoială faptul că MAI, Ministerul Sănătăţii şi Moldsilva nu au fost la curent cu incidentul din 23 decembrie. Potrivit ei, PL pledează pentru demisia tuturor persoanelor cu funcţii de demnitate publică care au participat la vânătoarea fatală.

Democraţii au explicat că au decis să se ţină la distanţă de acest scandal. „După vânătoarea de la Făleşti a început o altă vânătoare - după dividende politice. Noi am decis să nu participăm la aceste jocuri şi să trecem de la manipulări în presă la o anchetă în Parlament“, a precizat deputatul PD, Igor Corman.

Colega sa, Valentina Stratan i-a acuzat pe politicieni că „au intrat cu bocancii în drama unei familii“ şi s-a întrebat „de ce cei care vor depolitizarea Procuraturii nu-şi doresc să dea din mâini şi MAI, Fiscul, Vama şi Ministerul Justiţiei“.

După trei ore de discuţii, Parlamentul a creat o comisie de anchetă care va investiga modul în care organele de anchetă au elucidat cazul din 23 decembrie. Comisia este formată de deputaţi din toate fracţiunile, fiind condusă de reprezentanţii opoziţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite