Presa rusă despre alegerile din Moldova: Comuniştii se vor alia cu „naţionaliştii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nezavisimaya Gazeta prezice o alianţă între comunişti şi „naţionalişti“
Nezavisimaya Gazeta prezice o alianţă între comunişti şi „naţionalişti“

Presa şi comentatorii din Federaţia Rusă continuă să analizeze pe larg rezultatele alegerilor parlamentare din 28 noiembrie din Republica Moldova, dar majoritatea se axează acum pe posibilele scenarii de formare a unei noi guvernări.

Influentul cotidian de la Moskova, „Nezavisimaya Gazeta“, notează că în urma alegerilor din Republica Moldova, Bucureştiul pierde din influenţa sa la Chişinău şi că cel mai probabil comuniştii se vor alia cu „naţionaliştii", iar viitoarea coaliţie de guvernare „nu va mai fi una pro-românească, dar nici pro-rusească".

Ziarul citează surse neoficiale din cadrul Parlamentului, care ar susţine că negocierile dintre premierul Vlad Filat şi Vladimir Voronin ar fi demarat deja. „Negocierile se desfăşoară în jurul postului de preşedinte al Parlamentului şi a celui de prim-ministru. Postul de şef al Parlamentului este atribuit lui Voronin, iar cel de premier să-i rămână lui Filat.

Rossiiskaia Gazeta mizează pe trecutul comun al PCRM şi PD

Cotidianul mai precizează că la postul de preşedinte al ţării ar pretinde, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu şi actualul preşedinte interimar - Mihai Ghimpu, în timp ce comuniştii şi liberal-democraţii încă nu şi-au anunţat candidaţii.

La rândul său, oficiosul guvernului rus, „Rossiiskaia Gazeta“, scrie despre o foarte posibilă coaliţie între comunişti şi democraţi. „În primul rând, pentru că o astfel de alianţă a existat în trecut. În al doilea rând, cele două partide au programe asemănătoare: neutralitatea ţării, participarea la CSI (Comunitatea Statelor Independente)“.

Ziarul îl citează şi pe Evgeni Mincenko, director al Institutului Internaţional de Expertiză Politică, care vede drept foarte probabil menţinerea actualului impas politic. „Niciuna dintre taberele politice nu are suficiente voturi pentru a alege un preşedinte. În consecinţă, există două opţiuni: reconfigurarea coaliţiei, de exemplu, comuniştii, plus o parte din membrii actualei Aliante pentru Integrare Europeană, şi necesitatea de a modifica procedura de alegere a şefului statului", declară Mincenko pentru „Rossiiskaia Gazeta“.
Expertul crede sunt foarte proababile ambele, iar cea mai verosimilă alianţă ar fi cea dintre comunişti şi Partidul Democrat în frunte cu Marian Lupu.

Vitali Portnikov: „Lupu, un rege fără regat“

Analistul politic Vitali Portnikov susţine într-un comentariu pe portalul politcom.ru că, deşi există mai multe posibile variante de constituire a noii guvernări, toate ar duce la un impas.
Expertul este de părere că după experienţa din 2009, cu nealegerea preşedintelui ţării şi cu convocarea de alegeri parlamentare repetate, acum în rândul politicienilor moldoveni ar putea să învingă mai degrabă instinctul de autoconservare, decât accederea la o funcţie de conducere.

În acest sens Vitali Portnikov vede puţin probabilă formarea unei coaliţii majoritare compusă din comunişti şi Partidul Democrat condus de Marian Lupu. „În cazul în care comuniştii ar putea garanta lui Marian Lupu postul de preşedinte, pentru mai mulţi ani, o coaliţie cu partidul lui Voronin poate fi imaginată - în cele din urmă, preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, a fost sub comunisti“, afirmă Plotnikov. Analistul însă adaugă că „în situaţia actuală aceasta ar semnifica a fi rege fără regat“, or oricum nu vor avea o majoritate.

Portnikov nu consideră posibilă nici păstrarea actualei Alianţe pentru Integrare Europeană (AIE), deoarece nici ea nu va avea o majoritate suficientă pentru a alege preşedintele şi pentru a depăşi criza politică. „Cât de paradoxal ar părea, singura opţiune stabilă pentru Moldova este coaliţia dintre comunişti şi Partidul Liberal-Democrat, în cadrul căreia Filat devine preşedinte, iar Vladimir Voronin - prim-ministru. Sau, dimpotrivă - preşedintele este al comuniştilor, iar Filat rămâne şef de guvern. Cu toate acestea, în practică, această alianţă este extrem de greu de închipuit - între comunişti şi liberal-democraţi sunt prea multe diferenţe din punct de vedere ideologic şi de simpatie a electoratului, interese de afaceri şi grup de susţinere“, mai notează Portnikov.

Mihail Tuliski: „Măi degrabă Filat îi va mânca pe comunişti, decât ei pe el“

Analistul politic, Mihail Tuliski, preşedintele Centrului de Cercetări „Politiceskaya Analitika“ (Analitică politică), susţine pentru portalul Gazeta.ru, cel mai popular portal de ştiri şi comentarii din Rusia, că în situaţia creată „cel mai logic pentru comunişti ar fi fost crearea unei coaliţii cu Lupu, care este cel mai apropiat de ei (după orientare politică) reprezentant al coaliţiei de guvernământ“.

În opinia lui Tuliski, „acum este evident că o astfel de coaliţie nu va fi, pentru că nu va deţine 61 mandate. Varianta de renaştere a Alianţei este calea spre o nouă criză şi noi alegeri într-un an şi jumătate, deoarece o astfel de coaliţie nu are suficiente voturi pentru a alege preşedintele“, crede expertul.

Analistul rus consideră drept cea mai probabilă şi logică o coaliţie dintre comunişti şi PLDM, a premierului Vlad Filat. „În cadrul unei astfel de alianţe Filat a putea păstra fotoliul de premier pentru patru ani, în timp ce în cazul AIE, Filat păstrează acest post nu mai mult de un an şi jumătate - până la noile alegeri parlamentare“. „Desigur că partenerii de coaliţie îl vor acuza de trădare, dar pentru Filat la momentul actual este important să obţină un post real pentru o durată cât mai mare“, susţine Tuliski. „În plus, Filat este un politician extrem de energic şi activ, încât într-o astfel de alianţă mai degrabă el îi va mânca pe comunişti, decât ei pe el“, conchide pentru Gazeta.ru, expertul rus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite