Puterea adevărului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ani buni, opinia publică de la noi se tot întreabă când presa scrisă din România îşi va face simţită prezenţa în Basarabia. "Cum poate fi contracarată agresiunea informaţională a Rusiei împotriva Republicii Moldova?" - este un alt subiect la ordinea zilei.

Sfârşitul acestui an aduce o veste minunată. Începând cu data de 6 decembrie, trustul românesc Adevărul Holding va edita la Chişinău ziarul "Adevărul". Un cotidian în 16 pagini, full-color, într-o formulă editorială şi grafică modernă constituie o premieră pentru mass-media de aici.

Expansiunea Adevărul Holding peste Prut, spre est, nu este o aventură. Acest pas necesită viziune, curaj, dar şi calcul economic. Pentru unii, miza pe "print" într-o epocă digitală pare un pariu ciudat. Avem însă convingerea că cititorul întotdeauna va fi dispus să plătească pentru un ziar care îi prezintă ştiri exclusive, imparţiale şi echidistante, analize pertinente, precum şi poveşti din viaţa personalităţilor, dar şi a oamenilor simpli. Exportul formulei de succes, care a permis publicaţiilor acestui trust să devină lider pe piaţa de "print" din România, este premisa reuşitei și în Republica Moldova.

Acum 11 ani, mi s-a mai întâmplat să semnez un editorial pentru primul număr al unui ziar proaspăt apărut pe piaţă. Deplângeam atunci, la apusul mileniului trecut, soarta tristă a publicaţiilor de la noi, care se limitau să consemneze docil cronicile de familie ale unui grangur sau altuia, după caz. Răsfoiai ziarele şi te cuprindea lehamitea - peste tot, invariabil, potentaţii zilei nu osteneau să rostească vorbe frumos ambalate, dar lipsite de substanţă, să-şi dea cu părerea, să facă promisiuni, să ne dea lecţii.

Deşi lucrurile au mai evoluat de atunci, publicaţiile de limbă română din Basarabia nu o duc tocmai roz. Dimpotrivă. Ziarul-"amiral" a naufragiat lamentabil, sub povara publicităţii fundaţiilor şi asociaţiilor al căror şef are, mai nou, veleităţi de politician. Iar ziariştii celuilalt ziar important rezistă cu stoicism presiunii noilor patroni de a le cenzura gândurile.

"Adevărul" se doreşte a fi un ziar în care eroii principali nu vor fi neapărat liderii politici. Un ziar fără propagandă şi fără gargară politicianistă, care nu va ezita să taxeze abuzurile celor aflaţi putere, indiferent de culoarea lor. „Adevărul" va fi ziarul care va scrie despre durerile, bucuriile, patimile şi necazurile cotidiene ale oamenilor simpli, disperaţi de prelungirea acestei tranziţii. Un ziar despre viaţă, pur şi simplu. Un ziar care va relata fapte şi va exprima opinii fără ură şi părtinire.

Vara trecută, am fost invitat să merg la o nuntă în Rezina, pe malul Nistrului. De partea cealaltă a fluviului, se lăţeşte imensa stepă slavă. În Râbniţa, oraşul situat vizavi pe hartă, secesioniştii transnistreni ţin ţevile „kalaşnikoavelor" îndreptate spre Basarabia. Nuntaşii, oameni simpli de la ţară, se distrau de minune în acea seară călduroasă de august.

În momentul oferirii banilor pentru tinerii însurăţei, conform obiceiului, invitaţii au dreptul la o melodie. Pe lângă tradiţionalele cântece care răsună în asemenea circumstanţe - „Ţărăncuţă, ţărăncuţă", „Sus în-deal e-o casă", „Are mama doi feciori", la un moment dat, un mesean a cerut "Treceţi batalioane române Carpaţii". Spre surprinderea mea, oamenii au cântat cu înflăcărare strofele celebrului imn patriotic.

Câtă vreme la Rezina, ultimul hotar al latinităţii, se cântă la petreceri "Treceţi batalioane române Carpaţii", apariţia ziarului "Adevărul" în Republica Moldova are un rost. În secolul 21, "batalioanele române" sunt cuvintele adevărului, „înregimentate" în ziare şi cărţi, care trec nu munții, ci Prutul. Lumina literelor latine, care a păstrat viu caracterul românesc al Basarabiei, ne oferă speranța într-un viitor mai bun.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite